Joulu ja hyvä olut ne yhteen sopii. Vaikkei sitä sovi vannoutuneena viinimiehenä ääneen sanoa, niin lähtökohtaisesti olut sopii mielestäni joulupöytään paremmin kuin viini. Mutta älkää hermostuko, tilaa löytyy molemmille. Jouluna itselleni on tärkeää tunnelma ja hyvät juomat pystyvät auttamaan sen luomisessa. Sopiiko se olut sitten rosollin kanssa ja onko tämä viini nyt se aivan paras yhdistelmä lipeäkalan kanssa, niin voi olla hyvinkin, että ei muuten ole. Joulu on monesti semmoista ruokalajien ilotulitusta, että turha pilkun viilaaminen aiheuttaa vain harmaita hiuksia. Nirsot syököön näkkäriä.

 

En tiedä mikä siinä on, mutta tummat saksalaiset oluet löytää joulupöytääni vuosi toisensa jälkeen. Ne ei ujostele ruokapöydässä, mutta niitä kelpaa siemailla myös takkatulen ääressä myöhään yöhön. Nämä ehdokkaat ovat täynnä tunnelmaa.

 

zoom-15.jpg

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock 3,98€

 

zoom-9.jpg

Ayinger Winter Bock 4,69€

 

 

Eniten joulupöydässä odotan kalaruokia ja siihen nykään panostetaankin enemmän kuin itse biiffiin. Riesling on ehdoton suosikkini jouluaaton kalaruokien kaveriksi. Hyvä riesling on anteeksiantavainen ruokapöydässä ja joskus tuntuukin, että sitä voisi yhdistellä mihin ruokaan tahansa. Kuivat, puolikuivat ja jopa puolimakeat risukat sopii monipuolisesti kalojen, mutta myös kinkun tanssipariksi.

 

zoom-11.jpg

Loosen Christmas 9,95€

 

zoom-12.jpg

Grans-Fassian Catherina Riesling 17,89€

 

 

Joulupöydän punaviinit jakaa mielipiteitä. Osa tykkää erittäin täyteläisistä punaviineistä, jotka kieltämättä sopii kylmään talveen, mutta eivät välttämättä tee ihmeitä kinkulle - kaloista puhumattakaan. Kevyemmän puoleiset ja raikkaan marjaisat punaviinit tuntuvat taklaavan joulukinkun näppärästi kompastumatta sinappihuntuun. 

 

zoom-14.jpg

Llai Llai Grenache 10,90€

 

zoom-13.jpg

Château des Poupets Juliénas 14,30€

 

 

Kun joulupöydästä on selvitty, lahjat jaettu ja Pukki traumatisoitu epävireisillä joululauluilla on aika mussuttaa juustoja. Väkevöidyt viinit sopivat juustolautasen äärelle kuin nenä päähän. Makean mausteiset madeirat ja vivahteikkaat tawny-portviinit ovat omat suosikkini juustojen seuraan, varsinkin jos lautaselle päätyy iso pala kypsää goudaa. Mmm...nam!

 

zoom-17.jpg

H & H Malvasia 10 Year Old Madeira 19,99€

 

zoom-16.jpg

Graham's The Tawny 22,90€