Vaikka jouluhärdelli on joskus vähän liikaa, niin kyllä sitä itsekin odottaa vuoden suurinta herkuttelujuhlaa. Kunnon joulubakkanaalit kuitenkin tarvitsee hyvät juomat ruokien rinnalle. Tässä onkin minun jouluiset juomasuositukset.

 

OLUET

 

737534.jpg

Perinteet kuuluu jouluun kuin rusinat pullaan. Osa niistä on todella mukavia mitä ilman joulu ei vaan tunnu joululta. Toisaalta joistakin perinteistä pidetään kiinni kynsin ja hampain vaikka ilman niitäkin tulisi toimeen. Yksi perinne on kuitenkin ylitse muiden, joulusauna. Yhdysvaltalainen Brooklyn Lager (3,16€) on raikkaan sitruksinen, hennon yrttinen ja suhteellisen reippaasti humaloitu olut saunatontuille.

 

 

780074.jpg

To beer or not to beer. That is the question. Viiniä vai olutta? Se on yksi joulupöydän suurimpia kysymyksiä. Vaikka vanhana viininörttinä monesti kallistun viiniin, niin olen ehdottomasti sitä mieltä, että joulupöydässä on tilaa molemmille. Viini tuntuu toimivan täsmäohjuksen lailla täydellisesti yksittäisten ruokalajien kanssa, kun taas olut on mielestäni monipuolisempi ruokajuoma joulupöydässä. Ne eivät kuitenkaan poissulje toisiaan ja omassa joulupöydässä löytyykin molempia juomia. Minulle ihaninta jouluna on eri ruokien ja juomien maistelu. Jatkuvaa napostelua, siemailua ja herkullisten makuyhdistelmien etsimistä. BrewDogin Hoppy Christmas (4,58€) on erinomainen jouluolut kaikille humalahakuisille oluen ystäville. Ööö...siis, ei semmoinen humala vaan humulus lupulusOiva taistelupari esimerkiksi savustetuille kaloille ja lohimousselle, mutta ronskin rakenteen ansiosta myös possun sinappihuntukin saa tällä hyvää kyytiä.

 

 

708026.jpg

Tomte? Javisst! Ruotsalainen Slottskällans Tomte (5,29€) on täyteläinen, pehmeän maltainen ja vivahteikas olut lanttulaatikon ja kumppaneiden seuraan. Kinkku sienisalaatin kera on myös omiaan Tomten kanssa. Myös hieno "fiilistelyolut" yön pikkutunneille.

 

 

KALAPÖYTÄÄN

 

537507.jpg

Weißburgunder, toiselta nimeltään pinot blanc on yleensä suhteellisen neutraali rypälelajike, mutta hyvin tehtynä se tuottaa erittäin kulauteltavia valkoviinejä. Saksalainen Anselmann Weißburgunder Trocken (9,98€) on puolikuiva ja raikkaan hapokas valkkari joulupöydän kalaruokien seuraan. Pieni määrä jäännössokeria tekee tästä viinistä miellyttävän kumppanin suolaisille kaloille.

 

 

573187.jpg

Portugalilainen Cabriz Encruzado (12,90€) on jo hiukan rotevampi valkoviini. Encruzado rypälelajike on Dãon viinialueen erikoisuus, joka tuottaa aromaattisia ja parhaimmillaan pitkäikäisiä valkoviinejä. Tämä on hedelmä -vetoinen, aavistuksen tamminen ja helposti lähestyttävä viini paistettujen kalaruokien kaveriksi.

 

 

IN THE MIDDLE

480387.jpg

Eteläafrikkalainen Cluver & Schaal Pinot Noir (12,90€) on mainio välivaiheviini. Kun kaloja ollaan lopettelemassa ja ollaan siirtymässä kohti kinkkua toimii tämä keskitäyteläinen pinot ikään kuin aasinsiltana ruokalajien välillä. Monipuolinen punkku joka taklaa sekä rouheat kalaruoat että kinkun.

 

 

KINKUN KAVERIKSI

 

 

 

475407.jpg

Veneton vinkut tunutvat menevän suomalaisen joulupossun kanssa erityisen hyvin. Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimentossa (10,99€) on paljon mausteita ja viehättävää mustan teen aromeita. Possuviinin kanssa kannattaa pitää silmällä tanniineja. Kevyt, keskitäyteläinen, täyteläinen, näillä ei ole niin suurta merkitystä, mutta jos tanniineja on liikaa voi lopputulos olla epämiellyttävä. Tässä Zenaton vinkussa on miellyttävä hapokkuus ja juuri sen verran tanniineja, että rakenne pysyy koossa mutta ei yhtään enempää. Pehmeä ja jouluinen punaviini Veneton sydämestä.

 

 

485797.jpg

Vamos Amalaya, a mi me gusta bailar! Vai miten se laulu menikään? Argentiinalainen Amalaya (11,99€) tulee viinitarhoilta jotka sijaitsee 1,700 metrin korkeudessa. Se on nääs korkealla se. Viiden eri rypälelajikkeen sekoitus ja lopputulos on harvinaisen miellyttävä. Ehkä täyteläisempi kuin keskiverto possuviini, mutta kuitenkin hillityt tanniinit ja kypsä hedelmä tekee tästä vinkusta oivan parin kinkulle. Varsinkin jos olette samanlaisia sinappifaneja kuin meikäläinen, niin viini saa olla hiukan intensiivisempi.

 

 

JÄLKIRUOKA

 

 

363537.jpg

En ole suuri joulutorttufani ja sen takia joulupöydässä jälkiruokana toimii yleensä juustot. Montaa eri laatua miedosta haisevaan. Kinkkujen jälkeen pidetään hyvä paussi kunnes on taas aika herkutella. Sherryt ja portviinit ovat yleinen näky omassa jälkkäripöydässä, mutta tällä kertaa voisi kokeilla jotain hiukan erilaista. Pellegrino Marsala Superiore Riserva Oro (20,10€) on väkevöity viini Sisiliasta ja on loistava portviinikorvike joulupöydässä. Kuivattuja hedelmiä, melkein parfyyminen pläjäys aprikoosia sekä kourallinen manteleita. Nam!

 

Huom! Nyrkkisääntönä sanoisin, että kaikki joulujuomat olisi hyvä viilentää ennen tarjoilua. Tämä koskee myös punaviinejä ja jälkiruokaviiniä. Laittakaa pullo jääkaappiin n. 30 min ennen tarjoilua. Varsinkin viinit voi olla mieluummin liian kylmiä kuin liian lämpimiä. Joulupöydässä yleensä istutaan pitkän kaavan mukaan, niin lasissa se viini kuitenkin lämpenee.

 

Huom!! Alko on auki normaalisti maanantaina ja tiistaina, mutta sulkee sitten ovensa kolmeksi päiväksi. Joten se kannattaa pitää mielessä kun käy lipastamassa jouluherkut koriin. #rääppiäiset