Geisha suklaa fondant

Ihan alkuun on pakko tunnustaa, että tämä on ensimmäinen kerta kun leivon, siis ikinä! Jos turpaan leipomista ja yläasteen köksäntunnilla poltettuja pullia ei lasketa, niin tämä herkullinen ja hieman epäonnistunut suklaa "fondant" on tämän jauhopeukalon ensimmäinen sulka hattuun. Kuten kuvasta näkyy, niin eihän se ihan putkeen mennyt. Toisaalta tästähän tuli juuri sellainen kuin pitikin. Kauneus on katsojan silmälaseissa, vai miten se menikään. Italian parhaimmaksi ravintolaksi kehutun Osteria Francescanan kokki Massimo Bottura keksi kuuluisan jälkiruokansa, kun hänen apukokki pudotti sitruunaleivoksen lattialle. Hän antoi jälkiruoalle nimen Oops! I dropped the lemont tart ja suosio oli taattu. Eli kuka tietää, tässä kuvassahan voisi olla kolmen Michelin-tähden fondant.

 

Miksi juuri fondant? Ja miksi Geisha? Tämä kuulostaa tyhmältä, mutta näin tästä unta. En tiedä kumpi on nolompaa: suklaaleivoksista unelmoiminen vai se, että kerron siitä täällä julkisesti. Vaimoni oli edellisenä iltana saanut ravintolassa herkullisen fondantin. Se näytti hyvältä, mutta minä tyydyin juustolautaseen. Geisha-suklaa löysi tiensä uneen ehkä sen takia, että kaapissani kummitteli lahjaksi saatu laatikko Geishaa. Jostain syystä nämä sitten ilmestyi unessani kuin mikäkin palava pensas ja loppu onkin historiaa. En tiedä onko tämä ensimmäinen Geisha-suklaafondant, mutta tämä on varmasti ainoa enneunesta itsensä manifestoitunut Geisha-suklaafondant. Act accordingly...

 

Mitä? (3-4 annosta)

80g voita

100g Geisha-suklaata (puolet tavallista ja puolet tummempaa Geisha Dark-suklaata)

1rkl sokeria

2kpl kananmunan keltuaista

2kpl kananmunan valkuaista

1dl vehnäjauhoja

 

Miten?

1. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoita kunnes tasaisesti sulanut. Ota pois liedetä ja anna jäähtyä hetken.

2. Sekoita suklaan sekaan sokeri, keltuaiset ja vehnäjauho.

3. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja "kääntele" eli sekoita taikinaan.

4. Lusikoi taikina annosvuokiin.

5. Paista uunissa (180°C) noin 10-12 minuuttia.

6. Anna jäähtyä hetken ja tarjoile vanilijajäätelön kanssa.

 

Lasiin kannattaa kaataa ranskalaista Banyuls-viiniä (esim. Chapoutier Banyuls Rimage) tai portugalilaista LBV-portviiniä (esim. Ferreira Late Bottled Vintage Port).