IMG_8439.JPG

Pyörähdin tänään ravintola Murussa maistelemassa ranskalaisen Gérard Bertrandin tilaviinejä. Tapasin tämän entisen rugby-pelaajan Suomessa viime vuonna ja nyt hänen viinitilansa vientipäällikkö Laura Garrigue-Perez oli maistattamassa Helsingissä uusia vuosikertoja sekä Languedocin ensimmäistä cru-viiniä Clos d'Oraa.

 

IMG_8437.JPG

Ensimmäisenä vuorossa oli Alkostakin löytyvä Picpoul de Pinet (11,99€). Jos olet raikkaiten valkoviinien ystävä, niin suosittelen testaamaan tämän sähäkän veijarin. Laseihin lorahti myös omenainen ja hennon tamminen Domaine de l'Aigle Chardonnay sekä vivahteikas Château l'Hospitalet Art et Vivre Blanc. Punkuissa hypittiin legendaarisilla Etelä-Ranskan viinialueilla kuten Fitou, Tautavel ja Pic Saint Loup.

 

IMG_8438.JPG

Viralliset sylkykupit loppuivat kesken joten meikäläinen sai astetta komeamman valioyksilön.

 

IMG_8440.JPG

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä oli vuorossa Clos d'Ora. Tämä pieni biodynaaminen 9 hehtaarin viinitila liittyi Gérard Bertrandin portfolioon vuonna 1997. Projektissa ei kuitenkaan turhaan hosuttu sillä tilan ensimmäinen viini näki päivänvalon vasta syyskuussa 2014. Viiniä tehtiin vain 7000 pulloa ja tällä hetkellä sitä ei löydy Suomesta (sillä join kaiken). Tulevaisuudeessa kuitenkin on odotettavissa, että myös me täällä kylmässä pohjolassa saisimme ainakin pari pulloa. Viinin blendi koostuu Carignan, Syrah, Mourvèdre ja Grenache -rypälelajikkeista. Hintaa pullolla on kevyet 180 euroa.

Noh, miltä se sitten maistui? Olin yllättynyt viinin juotavuudesta. Monesti tämän tason viinit ovat nuorena todella vaikeasti lähestyttäviä, mutta tämä oli näin nuorenakin todella miellyttävä. Parfyyminen, mausteinen ja pehmeä. Mielestäni viini oli kuitenkin aavistuksen sulkeutunut, mikä ei ole kovinkaan harvinaista näissä hyper super premium viineissä tässä vaiheessa elinkaarta. Ensimmäiset vuodet viini voi olla hieman kömpelö, mutta vuosien saatossa siitä voi muodostua maailmanluokan viini. Koska tämä viini on ensimmäinen laatuaan on puheet sen tulevaisuudesta pelkkää spekulointia, mutta pienessä viinissä kun hieroo kristallipalloa on nähtävissä pelkkää hyvää Clos d'Oran viineille. Ainoa huoleni on, että viini on liian "hiottu" eikä kypsyessään välttämättä kehitä kovinkaan persoonallista makuprofiilia. Aika on kuitenkin tässä tapauksessa paras kriitikko. Se tulee kertomaan tulevaisuudessa oliko tästä viinistä mihinkään. Itse kyllä pidin viinistä, mutta palataan asiaan reilun kymmenen vuoden päästä ja katsotaan joudunko syömään hattuni.