IMG_7789.JPG

Pakko myöntää, että Bordeaux ei ole ollut mikään suurin suosikkini viinialueista. Ennen se johtui siitä, että olin nuori (tai siis nuorempi) ja halusin kapinoida viinimaailman huonosti istuvia pikkutakkeja vastaan, ja niitähän Bordeaux'ssa riittää. Nykyään tiedän jo hiukan paremmin. Alueelta tulee hienoja viinejä. Maistelen niitä aina kun mahdollista. Olen löytänyt sieltä hyviä viinejä, mutta se kuuluisa hinta-laatusuhde ei ole kohdannut vastaantulleissa Bordeaux'n viineissä kovinkaan monesti ja se onkin yksi alueen suurimmista ongelmista.

 

IMG_7788.JPG

Grand Cercle des Vins de Bordeaux järjestö saapui helsinkiin esittelemään viinejään. Järjestön perusti viinintekijä Alain Raynaud ja tänä päivänä järjestöön kuuluu noin 200 viinitilaa. Häppeninki järjestettiin Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla ja kävin siellä nuuhkimassa nurkkia jo ennen virallista lähtölaukausta.

 

IMG_7793.JPG

Tapasin Grand Cerclen perustajan ja puheenjohtajan herra Raynaudin. Hän sanoi perustaneensa järjestön, koska halusi tuoda esille hyviä Bordeaux'n viinejä joiden hinnat ei ole lähtenyt raketin lailla nousuun. Hänen mielestään Bordeaux on viinialueena ollut liian ylimielinen ja nyt he maksavat siitä. Preach! "Meidän täytyy todistaa, että olemme vieläkin yksi parhaista", sanoo Raynaud.

 

IMG_7787.JPG

Bordeaux'n hintahulluus on suorastaan legendaarista. Raynaud kertoi kaverinsa myyvänsä viininsä yli 1000 euroa per pullo en primeur. Se on about saman verran kuin yhden viinitarhalla työskentelävän jampan kuukausipalkka. Kun vielä miettii, että pullon tuotantohinta on oikeasti lähempänä 10 euroa, niin onhan se aikamoista. Kannattaa katsoa dokkari Red Obsession, joka valoittaa Kiinan ja Bordeaux'n viinirallia. "Kiinassa käydessäni näin kun pöydässäni eräs herrasmies lantrasi Ch. Lafite 1982 punaviiniin (n. 6000 euroa pullo) Coca-Colaa, koska ei pitänyt sen karvaasta mausta", Raynaud sanoo päätään pudistelleen. Kiinalaiset ovat kuulemma ostaneen Bordeaux'sta 80 viinitilaa kolmen vuoden sisällä ja nyt niistä noin puolet ovat kovissa taloudellisissa vaikeuksissa. Tiloja jätetään heitteille, työntekijät lakkaavat yhtäkkiä saamasta palkkaa, viinitarhat jäävät hoitamatta ja niin edelleen. Jonkin sortin vauhtisokeus on kyseessä.

Tuotanto puolella on myös parantamisen varaa. Ilmastonmuutoksen sekä tiettyjen viinitrendien myötä Bordeaux'n viineistä on tullut täyteläisempiä ja alkoholi kohoaa helposti yli 15%. Monet pitää itsestäänselvyytenä, että tällä Ranskan viinijättiläisellä on aina homma hanskassa. Ei suinkaan. Bordeaux'n pitää jatkuvasti yrittää parantaa siinä missä muidenkin viinialueiden. Viinitarhojen hoitomenetelmiä on muokattava, rypäleiden poimintaa aikaistettava ja käymisessä kenties kokeilla vähemmän tehokkaita hiivoja. Raynaud myös sanoo yhden ongelmista olevan Bordeaux'n kuuluisa 1855-luvulla tehty viiniluokitus, joka pitäisi hajoittaa atomeiksi. Kaikesta tästä huolimatta Bordeaux on yksi hienoimmista viinialueista ja ei ole sattumaa, että sen viinejä pidetään tietynlaisena benchmarkkina.

 

IMG_7790.JPG

Olen odottanut jo vuosia Bordeaux'n uutta tulemista. Jos ja kun tämä hinnoittelusirkus joskus hajoaa omaan mahdottomuuteensa olen ensimmäisten joukossa tyhjä lasi ojossa. Sillä välin kun meistä itse kukin odottelee sitä Eurojackpotin päävoittoa ovat järjestöt kuten Grand Cercle hyviä siivilöimään viinien loputtomasta valtamerestä esiin hyviä tuottajia joiden hintalappuja ei tarvitse lukea kauhistuksella kuin jonkin sortin binäärikoodia.

Vanhalla järjestetyssä tilaisuudessa viinit kuten Château Jean de Gué ja Domaines Rollan de Byn Château Tour Seran ja Château Haut Condissas tuntuivat toimivan oikein mukavasti. Muutamaa viinilasia myöhemmin ja tavattuani sympaattisen herra Raynaudin poistuin Vanhalta optimistisena Bordeaux'n suhteen. Aavistuksen tulehtunut suhteeni tähän viinialueeseen tuntuu olevan paranemaan päin. Seuraava askel olisi lähteä käymään siellä. Jes!