_MG_3627.jpg

Tänä perjantaina aamupalapöytä näyttää keskivertoa paremmalta. Olen nyt pari päivää pyörinyt Madeiran saarella ja, as we speak, maistelen läpi Blandy's viinitalon viinejä. Nuorimmat ovat noin 10 vuotta vanhoja ja vanhin viini nokkani edessä on 94-vuotias, joten mehut on kohdillaan. Tässä on pari poimintaa tästä maistelusta.

 

Blandy's Sercial 10 Years Old - Sercial rypälelajikeesta tehdyt madeira-viinit ovat yleensä kuivempia tyyliltään ja erittäin hapokkaita. Tämä kyseinen vinkku on loistava esimerkki hyvästä sercial viinistä. Miellyttävän pähkinäinen ja snadisti yrttinen tuoksu, ryhdikäs ja suussa pitkään viipyvä maku. Tässä viinissä hinta-laatusuhde on kohdillaan ja tarjoaa viinin ystäville klassisen madeira makuelämyksen.

 

Blandy's Colheita Verdelho 1998 - Edellä mainittu 10-vuotias Sercial viini on sekoitus eri vuosikerroista kun taas tämä Verdelho on yhden vuosikerran viini eli "colheita". Miellyttävän pehmeä ja yllättävän raikas viini. Nuorekas, aprikoosiin taittuva hedelmäinen tuoksu sekä tammikypsytyksen tuomia mausteisia viboja.

 

Blandy's Malmsey 1988 - Malmsey a.k.a. Malvasia rypälelajikkeesta yleensä tuotetaan makeita, runsaita ja voimakkaita madeira-viinejä. Tyylinä ehkä ei oma suosikkini, mutta tässä viinissä täyteläistä rakennetta tasapainottaa hyvä hapokkuus. Kuivia viikunoita ja hentoa yrttisyyttä. Loistava sikariviini. 1988 kuulostaa jo hiukan vanhemmalta, mutta se on kuitenkin Blandy's viinitalon tuorein "vintage" viini. Madeiralla vintage viinit vaativat vähintään 20 vuotta ennenkuin ne saa julkaista, kun taas colheita vinkut voivat olla nuorempia.

 

Blandy's Terrantez 1976 - Terrantez on hiukan harvinaisempi rypälelajike nykyään madeira-viineissä ja monesti viininörttien suosima lajike. Todella uniikki intensiivinen ja hiukan parfyyminen tuoksu. Marsipaani, joulumausteita, miellyttävä suutuntuma ja kaiken kaikkiaan ajatuksia herättävä viini. Viini tuntuu muuttuvan hiukan joka siemauksella. Meditointiviini.

 

Blandy's Bual 1920 - Kolmas kerta kun maistan tätä viiniä ja joka kerta se onnistuu räjäyttämään pääni. Vuonna 1920 Suomessa oli kieltolaki päällä, sisällisota oli äskettäin päättynyt ja ihmiset puhuivat vielä punaisista ja valkoisista. Kun näitä asioita alkaa miettimään niin ymmärtää, että tämä viini ei oikeastaan olekaan viini vaan aikakone. Se mikä tekee tästä viinistä vielä ihmeellisemmän on, että se on nuorekas. Sähköinen hapokkuus kantaa viiniä uskomattoman hyvin ja tuntuu siltä, että tällä ikinuorella viinillä on vielä pitkä elämä edessään. Tämmöiset viinit ovat harvinaisia herkkuja ja aina silloin tällöin kun niitä pääse maistamaan se vahvistaa uskoani siihen, että madeirat ovat viinimaailman kruunun kirkkaimpia jalokiviä.