_MG_3689.jpg

Mikä Viini! -tapahtuma tuli ja meni. Itse kävin kääntymässä Vanhalla tiistaina. Tunnelma oli silloin varsin rauhallinen, mutta kuulin jälkeenpäin tapahtuman vetäneen huikean määrän ihmisiä. Viini näyttää kiinnostavan, hyvä niin.

_MG_3697.jpg

Itse osallistuin portugalilaisen Niepoort viinitalon tastingiin. Talo on erittäin tuttu sillä tein siellä ensimmäisen sadonkorjuuni kuutisen vuotta sitten, mutta Bollingerin ja Trimbachin tastingit olivat täynnä joten päädyin mussuttamaan parit portviinit. Ei huono sekään. Tastingin veti Niepoortin export manager Paulo Silva.

_MG_3700.jpg

Maistelimme muutamat "pöytäviinit" eli viinejä joita ei ole väkevöity. Redoma Branco ja Tinto sekä Suomen markkinoille brändätty Sarvet, jonka etiketin on tehnyt sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola, tunnettu mm. Viivi ja Wagner sarjakuvasta. Redomat oli ihan tikissä vaikka aavistuksen liian nuoria. Sitten maistelimme pari portviiniä. Listalla hehkutettu Colheita 1988 ei päätynytkään tastingiin. Se sai ison miehen itkemään sisäisesti sillä Niepoortin colheitat on suurta herkkua. Sen sijaan maistelimme Late Bottled Vintage 2009 joka on hyvä viini sekin, mutta noin 20 vuotta liian nuori. Kun maistelusessio oli taputeltu kutsuin Paulon illalliselle syömään poropizzaa ja juomaan olutta.

_MG_3784.jpg

Paulo tuli kylään kaverinsa Fredericon kanssa joka on alentejolaisen Esporão viinitilan export manager. Illan aikana ihme kyllä ei juotu yhtään viiniä. Olutta juotiin sitäkin enemmän. Maistelimme hiukan yli 30 eri olutta illan aikana. Kun sanoin, että tarjolla on tänään poroa pojat katsoivat epäilevästi toisiaan. Näemmä mitä etelämmäksi mennään, niin sitä eksoottisemmalta poron syönti kuulostaa. Kerran kylässä oli brasilialainen kaveri ja hän yksinkertaisesti kieltäytyi syömästä poroa, koska ne on niin söpöjä. Reaktio oli samanlainen jos meille suomalaisille tarjottaisiin delffiini-carpacciota. Noh, onneksi vaimoni oli tehnyt poroa pizzan muodossa joten järkytys ei ollut niin suuri.

_MG_3816.jpg

Tässä poimintani illan olutseissiosta. Sinebryschoffin IV Porter on Suomen tarkoin varjeltu salaisuus. Monet ei välttämättä tiedä, että tätä olutta hehkutetaan paljon ulkomaillakin. Loistava hinta-laatusuhde. Yhdysvaltalainen Founders Rübæus 'Pure Raspberry Ale' oli herkullisen marjaisa. Vahva suositus kaikille vattufriikeille. Kroatian matkalta mukaan tarttunut San Servolo Svijetlo Pivo oli todella tasapainoinen ja sopivasti humaloitu. San Servolo on Istrian ensimmäinen pienpanimo ja viime vuonna sain kunnian olla ensimmäinen ulkopuolinen vierailemassa panimossa. Nimi kannattaa pitää mielessä jos siellä päin maailmaa liikkuu. Tanskalainen To Øl panimon Mine Is Bigger Than Yours 'Barley Wine' oli täyteläinen, aavistuksen makea ja miellyttävän raikas. Olut on kevyet 12,5% joten potkua löytyy keskivertoa enemmän. Paras barley wine minkä olen maistanut. Salopian Brewery Darwin's Origin oli vähän ronskimmin humaloitu, mutta dokabiliteetti oli hyvin kohdallaan. Etikettiä huomattavasti freesimpi.

 

Ilta jatkui myöhään yöhön ja tavoite onnistuttiin saavuttamaan. Masu täyttyi hyvästä ruoasta ja juomasta. Mikä sen parempaa?