Tip tap tip tap! Joulupöytien kuumeinen kilpavarustelu on kovassa käynnissä. Kinkkua lentää ulos kaupoista huimaa vauhtia ja sillit maustuvat purnukoissa. Myös joulupöydän juomat odottavat ottajaansa. Olutta, valkoista vai punaista? Jos jouluaaton ruokalajeja katsoo, niin kaikkea tietenkin. Punaviini sopii pöytään lähinnä värinsä puolesta, mutta olut ja valkoviini ovat jouluruokien parhaat kaverit. Tässä onkin muutama suositus kinkun ja kumppanien palanpainikkeeksi. 

 

734096.jpg

Saksalaisella tarkkuudella vuosisatoja hiottu Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock (3,98€) on täyteläinen ja voimakkaan savuinen olut. Erittäin tunnelmallinen fiilistelyolut jouluaaton pikkutunneille. Takka päälle, villasukat jalkaan ja lasi käteen, niin ai että! Sopii loistavasti esimerkiksi poron kylmäsavupaistin kanssa.

 

582527.jpg

Jouluaaton kalapöytä on oma suosikkini. Mun puolesta kinkun voisi melkein unohtaa ja pöydän täyttää pelkästään herkullisilla merenelävillä. Ranskan Loiresta kotoisin oleva La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie (8,99€) on kuiva ja raikkaan hapokas valkoviini kalaruokien kumppaniksi. Hintaansa nähden mainio valkoviini.

 

577377.jpg

Ryhdikäs The Hermit Crab Viognier (14,90€) on monipuolinen jouluviini. Valkkaria kinkun kanssa? Kyllä vain. Viinin kypsä hedelmä ja hento makeus toimii mukavasti suolaisen lihan kanssa ja taittaa kinkun mausteista sinappihuntua. Tällä viinillä pärjäät läpi jouluaterian.

 

005393.jpg

Joulukinkku ei välttämättä ole maailman punaviiniystävällisin ruoka. Tiedän kuitenkin, että punaviinin pois jättäminen listasta olisi suuri synti. Karvan verran alle kymmenen euroa maksava Fonte do Beco (9,49€) on täyteläinen ja aavistuksen mausteinen punaviini Portugalista. Viinissä on tiettyä pehmeyttä, joka ei peitä joulupöydästä löytyviä herkullisia makuja. Toimii hyvin myös keskivahvojen juustojen kanssa.

 

307357.jpg

Väkevöidyt viinit toimivat kategoriana erityisen hyvin jouluna. Oli tarjolla makea jouluhalko tai vivahteikkaita juustoja, niin suun täyttävät portviinit, madeirat ja kumppanit löytävät helposti oman paikkansa joulupöydässä. Eteläafrikkalainen makea ja hieman pähkinäinen KWV Classic Collection Cape Tawny (13,90€) on kukkaroystävällinen korvike portviineille. Erityisesti kermaiset sinihomejuustot löytävät lyömättömän taisteluparin tästä Hyväntoivonniemen herkusta.