Tortilla on eri ruoka, riippuen siitä oletko Espanjassa vai Meksikossa. Meille tutumpi on tuo meksikolainen maissikakkara, jonka väliin tungetaan erilaisia täytteitä ja sitten yritetään syödä sivistyneesti.

Tortilla on eri ruoka, riippuen siitä oletko Espanjassa vai Meksikossa. Meille tutumpi on tuo meksikolainen maissikakkara, jonka väliin tungetaan erilaisia täytteitä ja sitten yritetään syödä sivistyneesti. Itse onnistun yleensä täyttämään tortillani siten, että joudun käymään aterian jälkeen suihkussa.

Jos olet tutustunut espanjalaiseen ruokakulttuuriin, tiedät että siellä tortilla on munakas. Itse vierailin ensi kertaa Espanjassa, tarkemmin luoteisosan Galician alueelle reilut kymmenen vuotta sitten. Ohjelmassa oli sukulaisen häät, morsiamen ollessa paikallisia. La Coruñan kaupunki, jossa olimme, sijaitsee Atlantin rannalla. Kala- ja äyriäistarjonta oli huikeaa, kuten voitte kuvitella. Pariin otteeseen olimme morsiamen vanhempien luona syömässä. Äiti Carmen on mestarikokki ja hemmotteli meitä erilaisilla herkuilla. Moni ruoka jäi mieleen mutta useimmiten näistä ruoista itse olen valmistanut espanjalaista tortillaa.

Tortilla eroaa suomalaisesta perusmunakkaasta siten että siinä on mukana perunaa ja sipulia. Peruna joko raastetaan tai kuutioidaan pieniksi kuutioiksi ja sipuli pilkotaan pieneksi. Ensin perunoita ja sipuleita kypsennetään pannulla ja päälle kaadetaan munakasmassa. Lättyä paistellaan kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta on herkullisen kullanvärinen. Munakas on myös käännettävä jotta molemmat pinnat sekä perunat ja sipuli paistuvat tasaisesti. Tortillan voi myös laittaa kypsymään uuniin jos paistinpannusi kestää uunia. Tortillan voi tarjota joko kylmänä tai lämpimänä. Tapaspöytään se sopii erinomaisesti jäähdytettynä ja sopiviksi suupaloiksi paloiteltuna.

Itse olen varioinut tortillaa siten että pilkon kuutioiksi hyvää chorizo-makkaraa ja paistan sitä öljyssä valkosipulin kanssa. Chrozon sekaan laitetaan sitten perunat, sipulit jne. Chorizoa paistettaessa, possun rasva sulaa ja tuo herkullista makua.

Suosittelen kokeilemaan espanjalaista tortillaa. Paistolämpötilan kanssa kannattaa olla maltillinen, jotta tortilla ehtii kypsyä eikä pinta pääse palamaan. Jos tarjoat tortillan kuumana vie se kokonaisena, höyryävänä pöytään ja koristele tuoreella persiljalla sekä manchego-lastuilla.