Kerääntyykö jääkaappiisi epämääräisiä pakasterasioita, joihin olet laittanut yli jäänyttä ruokaa, ajatellen että otat sen töihin seuraavana päivänä lounaaksi? Ihmetteletkö, mihin se pikkukattila katosi? Jääkaapissahan se, viikonlopun punaviinikastike pohjalle hyytelöityneenä

Kerääntyykö jääkaappiisi epämääräisiä pakasterasioita, joihin olet laittanut yli jäänyttä ruokaa, ajatellen että otat sen töihin seuraavana päivänä lounaaksi? Ihmetteletkö, mihin se pikkukattila katosi? Jääkaapissahan se, viikonlopun punaviinikastike pohjalle hyytelöityneenä. Itsekin aika ajoin syyllistyn siihen että muovisessa pakasterasiassa oleva ruoka unohtuu jääkaapin perukoille sen verran pitkäksi aikaa, että on parempi heittää koko purkki pois.

Televisiossakin on ollut ohjelma jossa Harri Syrjänen näyttää kuinka eilisestä ruoasta saa tänään maistuvan tai jopa juhlavan tähderuoan pienellä virittämisellä. Itselleni muistuu mieleen viime kesän rapujuhlia seuraava päivä. Luonamme oli vaimon puolen sukulaisia iso joukko ja vietimme mukavaa juhlaa rapuineen, tillihakkeluksineen, valkoviineineen ja snapseineen jne. Rapuja jäi vielä kohtalainen määrä ja siirsimmekin ne jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Tuntikausia pöydällä maannutta rapua ei muuten välttämättä kannata syödä. Se kun pilaantuu yhtä herkästi kuin kala.

Seuraavana päivänä marssimme kauppaan. Mukaan tarttui iso ämpärillinen turkkilaista jogurttia, smetanaa, Rosamunda–perunoita sekä vihreän salaatin ainekset. Kotona istuimme rouvan kanssa pöydän ääreen, puimme kirurginhansikkaat käteen ja kävimme toimeen. Puhdistimme ravut, eli otimme lihan talteen mahdollisimman tarkasti. Tämän jälkeen sekoitimme turkkilaista jogurttia, smetanaa, tilliä, sitruunan mehua, merisuolaa, mustapippuria sekä Dijon–sinappia. Ravunlihat perään ja sekoitus sekä maun tarkistus. Herkku jääkaappiin ja uuniperunoiden tekoon. Rosamundat laitoimme puoliksi, hiukan merisuolaa päälle ja uuniin 200 asteeseen paistumaan kunnes pinta oli kullanruskea ja ”kupliva”. Vihersalaatin kastikkeeksi oliiviöljyä ja balsamicoa. Sapuskat pöytään ja nauttimaan. Eilistä valkkariakin oli jäänyt joten juhla-ateria oli valmis.

Pienellä virittämisellä voit siis saada eilisestä ruoasta uudenlaisen ja jännittävän ruoan. Kannattaa kokeilla mielikuvituksensa määrää ja antaa ajatusten lentää!