Suomalaiset tuntuvat pitävän savustetusta ruoasta. Palvikinkut, savulohet ja muut savustetut tuotteet pitävät pintansa kiristyvässä kilpailussa herkuista.

Suomalaiset tuntuvat pitävän savustetusta ruoasta. Palvikinkut, savulohet ja muut savustetut tuotteet pitävät pintansa kiristyvässä kilpailussa herkuista.

Itsekin olen suuri savunmaun ystävä. Olenkin vuosien varrella miettinyt erilaisia tapoja savustaa kotioloissa. Jos asuisin omakotitalossa, olisi helppo viritellä pihalle savustuspöntöt ja muut systeemit. Emme kuitenkaan asu omakotitalossa joten olen yrittänyt löytää muita tapoja savustaa ruokaa.

Kaupoissa myytävät savustuspussit eivät ole innostaneet minua. Olen muutaman kerran kokeillut niitä enkä ole ollut lopputulokseen kovin tyytyväinen. Esittelenkin teille nyt kaksi helppoa ja hyvää tapaa savustaa kotona. En ole niitä itse keksinyt vaan oppinut muilta.

Ensimmäinen keino on savustus pallogrillissä. Pallogrillin tulee olla mahdollisimman iso. Meillä on 60 cm halkaisijaltaan oleva pallo joka on sopiva. Koko vaikuttaa olennaisesti siihen, minkälaisessa lämpötilassa voit ruokasi savustaa ja kuinka kauan savu saa imeytyä ruokaan. Ensiksi, laita haluamasi savustuslastut likoamaan veteen. Virittele sitten normaalisti hiilet grilliin ja sytytä ne. Odota että hiilet ovat valmiit grillaukseen (katso pussista ohjeet). Kun hiilet ovat kuumat, lisää niiden sekaan kostutetut savustuslastut sekä muutama sokeripala. Siirrä hiilet grillin toiseen reunaan. Aseta vaikkapa suolattu lohifile grillausalustalle ja laita alusta toiselle puolelle grilliä kuin hiilet. Laita kansi päälle. Tämän jälkeen tehtäväsi on säädellä grillin lämpötilaa pallogrillin kannessa ja pohjassa olevien ilma-aukkojen avulla. Mitä enemmän ilmaa, sen kuumempi grilli. Mitä kuumempi grilli, sen lyhyempi kypsennysaika.

Ajatuksena on siis se, että hiilet ja savustuslastut ovat toisella puolella grilliä kuin savustettava ruoka, saa tuote savustua pidempään. Itse olen savustanut kalaa ja lihaa ja lopputulokset ovat olleet oikein hyviä.

Toinen keino on savustaa kotihellalla. Tarvitset savustukseen wokkipannun, kannen wokkiin, bambusta tehdyn japanilaisen höyrytyskorin, foliota, sokeria ja savustuslastuja.

Aseta wokkipannu hellalle ja kuumenna se kuumaksi. Laita pohjan suojaksi alumiinifoliota. Ripottele folion päälle savustuslastuja ja sokeripaloja. Ujuta bambuhöyrytin wokkiin. Wokin muoto auttaa bambukoria asettumaan melko tiiviisti reunoja vasten. Voit tiivistää vielä wokin ja bambuhöyryttimen liitoskohdan foliolla. Odota että lastut alkavat savuta, ja aseta savustettava tuote koriin. Jos sinulla on esimerkiksi kaksikerroksinen kori, aseta tuote ylempään osaan. Laita wokin kansi päälle ja liesituuletin hurisemaan. Nyt tietysti ajattelet että kämppä on täynnä savua. Ei ole. Wokin ja bambukorin liitoksen tilkitsemällä (itse en ole tilkinnyt) varmistat sen että kannen alta saattaa tulla silloin tällöin pieni savukiehkura, jonka liesituuletin imaisee helposti.

Kokeile savustaa erilaisia ruoka-aineita. Lohen ja lihan lisäksi voi savustaa melkein mitä vain. Jos olet chilin ystävä, laita haluamaasi chiliä savustumaan ja käytä sitä mausteena vaikka erilaisiin kermaviilikastikkeisiin. On muuten hyvää!