Näyttääkö komealta? Jos lukisit ravintolan menyystä tuollaisen ruokalajin nimen, paljonko olisit valmis siitä maksamaan tietämättä mitä se on? Ajattelisitko, että kyseessä on varmaankin jokin hieno ranskalainen annos, jonka on pakko maistua hyvältä, koska sen nimikin on ranskaksi!

Voin kertoa sinulle salaisuuden: Tuo lause on vapaa käännös perisuomalaisesta pöytien herkusta, perunamuusista makkarakastikkeella, makkaran ollessa tietenkin sitä Sinistä. Olen monesti kummastellut meidän suomalaisten vähäistä ylpeyttä omista perinteistä ja ruoista. Tuntuukin siltä, että kebab on kansallisruokamme.

Usein törmää ainakin alitajuiseen ajatteluun siitä että muualta tuleva on parempaa, koska se on jotenkin eksoottista. Toki ulkomaanmatkojen ja erilaisten matkailu- ja ruokaohjelmien seurauksena eri maiden ruokiin liittyy mielikuvia, muistoja ja nostalgiaa, eikä siinä ole mitään pahaa. Meillä Suomessa on myös hienoja ruokia, jotka ulkomaalaisten mielestä tuntuvat eksoottisilta!

Jokin aika sitten keksin (tai ainakin luulen keksineeni) termin ”talonpoikaisgourmet”. Tällä termillä haluan tuoda pientä kiiltoa ja kulinaarista arvostusta suomalaiselle perusruoalle. Joskus kokemukset kouluruoasta tai taitamattoman äidin kokkauksista ovat saaneet aikaan trauman, joka liittyy suomalaiseen ruokaan.

Haluaisinkin olla tuomassa ilosanomaa sinulle, joka osaat tehdä ruskean kastikkeen, keittää perunat, ruskistaa makkarapaloja pannulla: Sinäkin voit olla gourmetkokki! Ainakin talonpoikaisgourmet! Perunamuusista ja makkarakastikkeesta saa juhlaruokaa pienillä viilauksilla ja vaivannäöllä.

Kunnon kokki ei liemivalmisteita käytä! Tätä lausetta kuulin monesti kokkikoulussa. Tänä päivänä lähikaupastakin saa laadukkaita liemivalmisteita, jotka on valmistettu aivan oikeista raaka-aineista. Itse käytän ruskean kastikkeen maustamiseen Touch of Tasten punaviivifondia. Fondi on lihasta, luista, vihanneksista ja punaviinistä pitkään kokoon keitetty vahva liemitiiviste. Kun lisäät nesteen ruskeaan kastikkeeseen, mausta se fondilla. Siitä saat tarpeellisen suolan ja upean punaviinikastikkeen maun edullisesti.

Juuri ennen tarjoilua, lisää kastikkeeseen runsaasti tuoretta persiljaa. Se antaa hienon loppusilauksen ja näyttää kauniilta. Muistathan myös ruskistaa makkarapalat paistinpannulla. Sekin lisää herkullista makua.

Perunamuusin salaisuus on hyvä peruna, voi ja vatkaus. Muusiin tulee käyttää pehmeämaltoista perunaa, josta saa tasaisen rakenteen. Kuori perunat, keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois. Voit jättää keitinvettä tilkan pohjalle. Murskaa perunat sähkövatkaimen terillä. Lisää pikku hiljaa lämmintä maitoa samalla vatkaten. Kun muusin paksuus on mielestäsi sopiva, vatkaa viitisen minuuttia tai kunnes muusi tuntuu kuohkealta. Tarkoitus on vatkata muusiin mahdollisiman paljon ilmaa, jolloin se tuntuu suussa kuohkealta ja ilmavalta. Lopuksi mausta muusi suolalla ja lisää vielä nyrkillinen voita ja sekoita hyvin.

Laita ruoka kauniisti tarjolle. Muusin voit nostella ilmavasti savikulhoon ja juuri ennen pöytään viemistä laittaa nokareen voita keon päälle sulamaan. Ja sitten vain nauttimaan talonpoikaisgourmetista!