Perheessäni on ollut aina tapana syödä jouluaattona lounaaksi riisipuuroa. Äiti on sen huolella ja rakkaudella haudutellut pehmeäksi ja herkulliseksi.

Perheessäni on ollut aina tapana syödä jouluaattona lounaaksi riisipuuroa. Äiti on sen huolella ja rakkaudella haudutellut pehmeäksi ja herkulliseksi. Yleensä puuro syödään kanelin ja sokerin sekä maidon, joskus sekahedelmäkeiton kanssa.

Riisiä on tuotu Suomeen jo 1600–luvulla. Tosin ainakin 1800–luvulle asti se oli rikkaampien herkku. Tavallisempi puuroaines olikin ohra. Tämän ajan ilmasto-ongelmien ja ekologisuuden peräänkuulutuksen aikana kannattaa miettiä syödäkö Aasiasta tuotua riisiä vai kotimaista ohraa! Ja onhan ohrapuuro perinteisempi vaihtoehto, jos kansallisperinteet kiinnostavat.

Työpaikallani oli pari päivää sitten perinteinen joulupuurohetki. Joulupuurolle kokoontuvat kaikki talon työntekijät juhlistamaan joulua ja nauttimaan vahtimestareidemme kattamasta pöydästä. Ihanat vaksimme olivatkin valmistaneet meille perinteisen suomalaisen puuropöydän jossa joululimppujen, pullapoikien, kotikaljan, jne lisäksi pöydän kruunasi ohrasta valmistettu uunipuuro. Puuro oli uunissa hiljaa haudutettu ja se tarjoiltiin mehukeiton kanssa. Puuro maistui herkulliselta ja erittäin suomalaiselta.

Suosittelenkin kokeilemaan ohrapuuroa riisipuuron sijaan. Jos omat jouluperinteenne vaativat riisipuuroa, niin kaikin mokomin. Jos olet vasta tekemässä omia jouluperinteitäsi ja tapojasi, kokeile liittää niihin ohrasta tehty uunipuuro!