Eräänä iltana iski valtava makeannälkä. Tiedättehän sen tunteen telkkaria katsoessa, kun yhtäkkiä alkaa tehdä mieli karkkia, jäätelöä, mitä tahansa makeaa. Meillä ei ole tapana ostaa karkkia tai keksejä varastoon, joten tilanne oli hankala!

Lähikauppaamme on matkaa 300 metriä, mutta laiskana ihmisenä en jaksanut lähteä sinne asti. Mietinkin mikä neuvoksi...Rouva oli ostanut viikonloppuna saksanpähkinöitä. ”Saadaan hyviä rasvoja”, hän sanoi. Yksin ne ovat vain kovin kitkerän makuisin. Keksin että saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: makeaa karkinnälkään ja hyviä rasvoja! Teen nougatia.

Kaadoin desilitran tummaa ruokosokeria teflonpannulle ja käänsin hellan karjumaan kuumaksi. Sulatin sokerin ja paahdoin hiukan tummemmaksi. Seuraavaksi otin pari kourallista saksanpähkinöitä, heitin pannulle ja sekoitin. Seoksen kaadoin leivinpaperille, taputtelin puuhaarukalla tasaiseksi ja laitoin pakastimeen jähmettymään. Puolen tunnin päästä herkku oli valmista.

Murskasin kovettuneen nougatlevyn sopiviksi paloiksi ja laitoin kulhoon. Istuin sohvalle katsomaan telkkaria ja tuossa tuokiossa nougat oli hävinnyt vatsaani. Mieleeni hiipi kysymys: Söisinkö desilitran sokeria sellaisenaan lusikalla? En. Mutta sulaneena nougatissa ei tehnyt edes tiukkaa!