Lohturuoka -termi tulee englanninkielisestä nimestä ”comfort food”. Lohturuoalla tarkoitetaan yleensä sellaista sapuskaa, joka on jollakin tavalla konstailematonta, muistoja herättävää, helppoa syödä, jne.

Lohturuoka -termi tulee englanninkielisestä nimestä ”comfort food”. Lohturuoalla tarkoitetaan yleensä sellaista sapuskaa, joka on jollakin tavalla konstailematonta, muistoja herättävää, helppoa syödä, jne. Usein äitien ruoat lapsuudesta ovat sellaisia.

Suomalaiskansallinen lohturuoka voisi olla hernekeitto. Moni muistaa varmaankin ala-asteen hiihtopäivän, jolloin kylmettyneenä pääsi ruokalaan syömään höyryävää hernaria ja jälkiruoaksi pannukakkua.

Useat keitot mielletäänkin lohturuoiksi. Keitto lämmittää kylmällä ja niihin saa muhevia makuja helposti. Kehittelen joskus ruokia mitä-kaapista-löytyy –menetelmällä. Jokin aika sitten kyhäilin seuraavanlaisen keiton, joka syntyi inspiraation (lue: pakon) sanelemana kun matka kauppaan oli taas liian pitkä.

Nyt siis saatte kokonaisen ruokaohjeen:

 

Ainekset:

1 prk tomaattimurskaa

1 prk kidneypapuja

1 prk kikherneitä

½ tuubia tomaattipyrettä

1 paprika (värillä ei väliä)

1 punainen chili (se miedoin joka lähikaupastakin löytyy)

5-7 keskikokoista jauhoista perunaa

1 kpl Fond Du Chef -kanaliemivalmistetta

400 g maustamattomia broilerinsuikaleita

4-6 kpl valkosipulinkynsiä

1 dl smetanaa, creme fraichea tms.

Vettä, suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta

Kuori valkosipulin kynnet, murskaa veitsen lappeella ja pilko pieneksi. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi. Pilko chili (halutessasi voit poistaa siemenet ja valkoisen osan siemenkodasta). Kuori perunat ja kuutioi.

Lämmitä öljyä pari ruokalusikallista kattilassa keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, chili, paprikat ja paprikajauhe, ripaus suolaa ja kuullota hiukan. Varo polttamasta koska paprikajauhe muuttuu kitkeräksi.

Lisää perunakuutiot. Sekoita. Lisää tomaattipyre, sekoita ja hauduta minuutin verran. Lisää tomaattimurska ja huuhtele purkki pienellä määrällä vettä.

Valuta kidneypavut ja kikherneet ja lisää kattilaan. Sekoita hyvin ja anna hautua minuutin verran. Lisää vettä niin että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemivalmiste. Sekoita hyvin.

Keitä hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia. Sillä välin voit ruskistaa broilerinsuikaleet. Mausta ne pienellä määrällä suolaa.

Kun perunat tuntuvat pehmeiltä, ota perunasurvin tai iso kauha. Painele seosta niin että perunat, kikherneet ja kidneypavut hajoavat osittain keiton sekaan. Niiden tärkkelys saostaa keiton mukavasti. Lisää ruskistetut broilerinsuikaleet. Sekoita. Lisää pieni purkki smetanaa, creme fraichea tms. Maista ja tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa.

Pilko keiton päälle tuoretta persiljaa ja tarjoa hyvän maalaisleivän kera.

Keitto toimii muuten oivasti ihan ilman broileriakin!