Nykyisessä työssäni nuorten parissa, tulee vietettyä lukuisia vuorokausia erilaisissa leirikeskuksissa. Välillä on mukavaa kun saa vain kävellä ruokalaan ja nauttia toisten tekemästä ruoasta.

Nykyisessä työssäni nuorten parissa, tulee vietettyä lukuisia vuorokausia erilaisissa leirikeskuksissa. Välillä on mukavaa kun saa vain kävellä ruokalaan ja nauttia toisten tekemästä ruoasta.

Ennen leireille lähtöä täyttävät nuoret kaavakkeen jossa ilmoittavat esimerkiksi erityisruokavalioista. Yleensä joka porukassa on vähintään yksi joka ei syö punaista lihaa, tai eläinkunnan tuotteita ollenkaan. Jännityksellä odotan minkälaista kasvisruokaa leirikeskusten keittäjät kulloinkin ovat saaneet aikaiseksi.

Pohjanoteerauksia lienevät valkokastike johon heitetty sekaan herne-maissi-paprika –pussi tai sitten muiden syödessä jauhelihakeittoa, saa vege syödäkseen jauhelihakeittoa josta on vain jätetty jauheliha pois.

Stereotyyppinen kuva laitoskeittiön keittäjästä on keski-ikäinen tai vanhempi rouva joka on käynyt kotitalouskoulun kymmeniä vuosia sitten. Usein mielikuva pitääkin paikkansa.

Lihasopat, perunamuusit ja makaronilaatikot tulevat linjastoon takuuvarmasti ja ovat herkullisia, mutta monesti kasvissyöjää käy sääliksi. Pakasteesta mikrossa lämmitettyä kasvispihviä pussikastikkeen kera, tai sitten noita aiemmin mainittuja herkkuja.

Tämän päivän nuoret ihmiset ovat tottuneet siihen että pitää oppia uutta ja kouluttaa itseään eteenpäin. Samaa soisin monille keittiöalan ammattilaisille jotka tekevät lapsille ja nuorille ruokaa. Kasvisruokien maailma on jännittävä ja herkullinen. Pienellä ideoinnilla ja vaivalla voisi suunnitella vaikka minkälaisia ruokia kasvikunnan tuotteista ja tarjota niitä vaikka koko porukalle, ei vain kasvissyöjille!

Itse nautin siitä haasteesta, jonka lihan poisjättäminen minulle kokkina antaa. Lihan sisältämä proteiini tosin vie näläntunteen tehokkaasti ja pidemmäksi ajaksi kuin hiilihydraatit. Toisaalta ruoansulatuselimistö kiittää, kun sen ei tarvitse käydä ylikierroksilla sulattaakseen lihaa. On kiva keksiä ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja vihanneshyllyjäkin tulee tutkittua aivan eri tavalla!

Kokeilkaapa joskus vaikkapa tehdä lasagne siten että jauhelihan sijasta laitat pieneksi kuutioitua munakoisoa.

Tai tee sosekeitto joka talvella lämmittää mukavasti ja sulaakin helposti.

Laita kattilaan kuorittua perunaa ja kukkakaalia. Keitä kasvis- tai kanaliemessä pehmeäksi. Laita kokonainen valkosipuli uuniin folion sisään paahtumaan 200 asteeseen. Soseuta keitto ja purista pehmeäksi paahtunut valkosipuli keiton sekaan ja surrauta vielä tasaiseksi. Lisää sulatejuustoa tai kermaa. Tai jos et eläinkunnan tuotteita käytä lainkaan, jotakin kasvirasvacremeä. Tarkista maku ja rouhi vielä hiukan mustapippuria myllystä sekaan. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.