Joskus tv:tä katsellessa, ruudussa näkyy pieniä söpöjä karitsoita tai pikku possuja. Usein rouvalle tulee siitä surullinen mieli, koska me syömme noita söpöläisiä.

Joskus tv:tä katsellessa, ruudussa näkyy pieniä söpöjä karitsoita tai pikku possuja. Usein rouvalle tulee siitä surullinen mieli, koska me syömme noita söpöläisiä. Ovat ne minustakin söpöjä, mutta niin kovin hyvän makuisia. Onneksi rouvakin unohtaa nuo kuvat, kun keittiöstä kantautuu vaikkapa dijon-sinapilla, valkosipulilla ja tuoreella oreganolla maustetun karitsan karekyljyksen tuoksu.

Monilla ystävistäni on kompleksinen suhde lampaanlihaan. Ehkäpä he ovat saaneet vanhaa lammasta joka maistuu norjalaiselta villapaidalta. Lampaanlihassa on oma ominaistuoksunsa joka tottumattomasta saattaa tuntua vastenmieliseltä. Siksi kannattaakin tutustua lampaiden ihmeelliseen maailmaan karitsanlihan kautta, joka on miedomman makuista.

Suosikkini karitsaamyyvistä yrityksistä on Hakaniemen Kauppahallissa jo vuodesta 1914 toiminut t:mi E. Hakkarainen. Se sijaitsee aivan Reinin Lihan vieressä ja on huomattavasti pienempi. Hakkarainen on erikoistunut tuoreeseen pohjanmaalaiseen karitsanlihaan. Lihan lisäksi valikoimissa on karitsan tuoremakkaroita jne. Pisteenä i:n päälle asiantunteva ja ystävällinen palvelu. No, mainospuheet sikseen.

Jos siis haluat tutustua karitsanlihaan, on vaihtoehtoja monia. Karitsan ruhonosat ovat luonnollisesti pienempiä kuin isompien eläinten. Sisäfilekin kokonaisena on tuskin 20 sentin mittainen ja todella ohut. Sisäfilettä kannattaakin ostaa useampi kappale ruokailijaa kohden.

Toinen helppo vaihtoehto on karitsan paahtopaisti. Kokonainen paahtopaisti on suunnilleen keskikokoisen pihvin kokoinen, joten se sopii hyvin valmistettavaksi pihvin tapaan. Ainakin tähän mennessä ovat olleet myös sen verran mureita että sitkeyttä ei tarvitse pelätä lyhyen kypsennysajan suhteen.

Kolmantena esittelen karekyljyksen. Voit ostaa kokonaisen kyljysrivin jossa kylkiluut sojottavat komeasti rivissä. Kyljykset voi valmistaa joko rivinä tai leikata ne erikseen ja valmistaa yksittäin.

Neljäs oivallinen vaihtoehto on potka. Potka on eläimen reisi. Potkassa on yleensä aina luu mukana. Potkan sidekudoksen määrä on myös suurempi kuin fileissä ja paisteissa joten se vaatii pidemmän kypsennysajan. Toisaalta sidekudoksessa on enemmän makua ja reisiluukin antaa oman makunsa. Potkan voi valmistaa siten että poistaa kalvot, ruskistaa sen kuumalla pannulla, maustaa haluamillaan mausteilla ja kypsentää uunipadassa punaviinin ja paahdettujen vihannesten kanssa. Uunin lämpötila ei saa olla kovin korkea, itse valitsen 120 astetta. Potka muhii viinissä mureaksi ja imee itseensä makuja myös kasviksista. Tuloksena on todella murea ja maukas liha joka irtoaa lähes itsekseen luista. Viinin voi siivilöidä kattilaan ja tehdä siitä kastikkeen.

Lampaan ja karitsan kanssa sopivat erilaiset yrtit. Mielestäni parhaiten toimivat oregano ja rosmariini. Niillä voi maustaa lampaan ja tarjottavat lisukkeet. Helppo lisä vaikkapa tuon potkan kanssa ovat uuniperunat jotka on maustettu merisuolalla ja rosmariinilla. Dijon-sinappi, balsamico tai jokin mu u hapan mauste taittaa lampaan- ja karitsanlihan rasvan makua ja tuo sopivaa potkua. Ja valkosipulihan sopii mihin tahansa!

Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan! Jos kaipaat selkeämpiä reseptejä, kerro se minulle, niin kirjoitan!