Isälläni oli Kerttu –niminen sukulaistäti. Kerttu asui Tampereella ja piti miehensä Aarnen kanssa kesämökkiä Lempäälässä.

Isälläni oli Kerttu-niminen sukulaistäti. Kerttu asui Tampereella ja piti miehensä Aarnen kanssa kesämökkiä Lempäälässä. Kerttu oli iloinen ja energinen aina viimeisiin päiviinsä saakka. Kerttu-tädiltä jäi paljonkin hyviä ja kauniita asioita jälkipolville, mutta ”vahvimpana” muistona maistuu Kertun sinappi. Kertun sinappia söimme ainakin joinakin jouluina kunnes isäni sai kinuttua reseptin häneltä ja loppu onkin historiaa. Ainakin meidän perheessämme, ja monien ystävien ja sukulaisten perheissä.

Isällä on ollut jo ainakin parikymmentä vuotta tapana valmistaa tuota sinappia jouluksi. Sinappi pakataan lasipurkkiin ja sitä viedään lahjaksi läheisille. Sinappi on maultaan makea, suutuntuma on toffeinen ja kermainen ja jälkimakuna tulee hevosmainen potku joka saa lieskat tulemaan suusta ja savun korvista. Minulla ja veljilläni on ollut tapana kisailla, kuka uskaltaa sivellä isoimman kasan sinappia kinkkusiivun päälle ja syödä sen ilmeenkään värähtämättä. Poltteessa on jotakin samaa kuin Linnanmäen vuoristoradassa: Pelottaa hiukan vaikka tietääkin sen olevan turvallista.

Eräs ystäväperheemme oli vuosia sitten istuutunut jouluaattona ruokapöytään valmiina jouluaterialle. Oli käyty joulukirkossa ja kanttori-isäkin oli saapunut perheensä pariin. Aseet tanassa, kinkku pöydässä ja laatikot höyryävänä. Yhtäkkiä toinen pojista sanoo: ”Missä on Pekan sinappi?” Hiljaisuus laskeutui, kello pysähtyi ja aika tuntui hidastuvan kuin elokuvissa. Kunnes... ovikello soi ja oven takana oli veljeni sinappipurkki kourassa. Jouluateria oli pelastettu ja joulun herkkuja päästiin nauttimaan.

Monet kertomukset isäni sinapista, kertovat siitä, mikä joulussa ja ruokailussa on tärkeintä. Läheiset ihmiset, yhdessä syöminen, maistelu, tunnelma, ruoan hauskuus ja ilo. Isäni on Kerttu-tädiltä saamallaan sinappireseptillä luonut hyviä muistoja, makuelämyksiä ja tärkeän elementin monen ihmisen jouluun. Haluankin jakaa reseptin kanssanne. Se ei ole vaikea eikä monimutkainen. Jokainen osaa sen valmistaa mutta se ei kuitenkaan maistu samalta kuin isäni sinappi. Sinä voit kuitenkin nimetä sen itsesi mukaan ja aloittaa oman jouluperinteen ja tuoda joulumieltä omille läheisillesi.

 

1 dl Colman’s sinappijauhetta

1 dl sokeria

2 tl perunajauhoa

1 dl kermaa

1-3 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi paksupohjaiseen kattilaan. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna keskilämmöllä (nelosella) koko ajan pohjaa myöten sekoittaen kunnes seos kuplahtaa ja saostuu. Ota kattila pois liedeltä ja lisää viinietikka. Etikkaa voit laittaa halutessasi lisää. Se tekee sinapista hiukan happamamman ja juoksevamman. Laita sinappi purkkiin lämpimänä. Säilytä jääkaapissa. HUOM! Älä keitä seosta, koska perunajauho muuttaa keittämisen aikana seoksen liisteriksi.

Sinappia voi maustaa konjakilla, viskillä yms. Kokeile!