Eineksen määritelmä on seuraava: Eines on vähittäiskaupassa myytävä valmis elintarvike, joka ei ole säilyke eikä pakaste. Se on teollisesti valmistettu elintarvike, joka on jatkokäsitelty.

Eineksen määritelmä on seuraava: Eines on vähittäiskaupassa myytävä valmis elintarvike, joka ei ole säilyke eikä pakaste. Se on teollisesti valmistettu elintarvike, joka on jatkokäsitelty.

Ruokakaupassa asioidessani, minulla on tapana katsella mitä muut asiakkaat ruokakoreihinsa poimivat. Joskus kassalla katsellessani edelläni olevan asiakkaan ostoksia, mietin mistä tuo ihminen tai hänen perheensä saa tarvittavia ravintoaineita. No, pillereistä tietenkin, mutta kun niitä ravintoaineita saisi kaupastakin, ja paljon paremmalta maistuvassa muodossa!

Olisi mukava laskea, kuinka monta hyllymetriä kaupoissa on eineksiä, ja voisiko kauppa olla pienempi, tai voisiko siellä olla enemmän tuoretavaraa jos eineksiä olisi vähemmän. Mukava ajatusleikki. Haaveilua joka tuskin ainakaan lähikauppamaailmassa toteutuu.

Kun seuraavan kerran ostat vaikkapa kolmioleivän, katso sen valmistuspäivä ja viimeinen käyttöpäivä. Tämän jälkeen mieti, mitä sille on tehty että sitä voidaan myydä niin pitkään. Seuraavaksi katso valmistusaineet ja laske kuinka monta ihmisen elimistölle vierasta lisäainetta se sisältää. Urbaanilegenda Yhdysvalloista muuten kertoo että siellä ruumiit eivät tahdo maatua hautausmailla koska ne sisältävät niin paljon säilöntäaineita. Totta vai tarua, en tiedä, mutta eipä kai se mahdotonta ole.

Ruoan valmistaminen itse on helppoa. Useat ystäväni sanovat usein että ”minä keitän perunatkin pohjaan” tai ”en osaa keittää edes kahvia”. On surullista että huolimatta television kokkiohjelmista ja seksikkäistä telkkarikokeista, nuorison ruokatottumukset ja ruoanlaittotaito ovat hämmästyttävän heikolla tasolla. Pienellä vaivalla ja muutaman kerran treenaamisella voisi oppia valmistamaan itse ruokalajeja, joita varioimalla keittiötaidon ihmeellinen maailma avautuisi uudella tavalla!

Toisaalta täytyy tunnustaa että itsekin silloin tällöin sorrun ostamaan jonkinlaisia puolivalmisteita. Mielestäni erään saksalaisen ketjun pakastepizzat ovat vallan erinomaisia lajissaan! Ymmärrän myös sen että kaupunkikulttuurin sinkkumaailmassa voi tuntua turhalta valmistaa täyttä ateriaa vain itselle. Tosin itselleenkin voisi valmistaa vaikkapa ison satsin makaronilaatikkoa, ilman lisäaineita, pakastaa se annosrasioihin ja lämmittää tarvittaessa mikrossa.

Säilykkeet ja monet pakasteet taasen ovat usein erinomaisia. Varsinkin talvisaikaan, pakastetut vihannekset, säilyketomaatit ja monet muut ovat jopa parempia kuin kuukausia varastoissa maanneet kotimaiset ”tuoretuotteet”.

Ruoanlaitto on niin paljon enemmän kuin vain raaka-aineiden prosessoimista tietynlaiseksi valmisteeksi.

Siihen liittyy mielikuvia, muistoja, tuoksuja, ystävien ja perheen kanssa olemista. Samalla saa itse tekemiensä valintojen mukaan herkullista ja erityisesti tuoretta ja ravitsevaa ruokaa!