Me suomalaiset olemme tottuneet syömään leipää usean päivän ajan. Kaupan leipähyllyistä saatavat leivät sisältänevät jonkinlaisia säilöntäaineita (en muuten ole koskaan katsonut) jotta leipä säilyisi pidempään syötävänä.

Me suomalaiset olemme tottuneet syömään leipää usean päivän ajan. Kaupan leipähyllyistä saatavat leivät sisältänevät jonkinlaisia säilöntäaineita (en muuten ole koskaan katsonut) jotta leipä säilyisi pidempään syötävänä. Ruisleipää kyllä syö vaikka viikon, kuivanakin, mutta mitä enemmän vehnäjauhoa tai muuta vaaleaa jauhoa, sitä tuoreempana leipä on syötävä. Erityisesti kauppojen itse paistamat leivät ovat sellaisia jotka eivät enää seuraavana päivänä maistu kovin hyvältä.

Näitä leipiähän ei kannata heittää pois. Muovipussissa ne homehtuvat mutta paperipussissa kuivuvat. Jos et enää jotakin leipää syö, ota se pussista pois, leikkaa viipaleiksi ja anna kuivua ilmavassa paikassa. Tällaisen kuivan leivän voit vaikka jauhaa korppujauhoksi, käyttää murekemassaan liotettuna, italialainen leipäsalaattikin on herkkua. Eräs vaihtoehto on tehdä esimerkiksi bruschettaa tai vain paahtaa ja syödä lisukkeiden kanssa. Paahdettaessa tai uunissa, leipä muuttuu taas kuohkeaksi ja mahtavan rapeaksi.

Eilen illalla minulle iski suolaisen nälkä. Keittiössä oli lauantaina ostettu, kaupassa paistettu rouheleipä. Leikkasin sen viipaleiksi ja valmistin seuraavasti:

Pieneen kippoon laitoin 2 rkl tomaattipyrettä, yhden kynnen murskattua valkosipulia sekä mustapippuria. Sekoitin ja vatkasin sekaan oliiviöljyä niin että sain aikaiseksi tahnan. Seuraavaksi laitoin leipäviipaleet paahtimeen. Paahdoin ne tummaksi ja rapeaksi. Seuraavaksi levitin tomaattitahnan leivän päälle, raastoin parmesaania päälle ja vein olkkariin syötäväksi.

Oli muuten hyvää! Rouvakin tykkäsi. Harmi vain ettei ollut basilikaa… Sopii muuten erinomaisesti salaatin kanssa tai alkupalaksi vaikka suolaisilla anjoviksilla ja tuoreella tomaatilla höystettynä!