Olimme rouvan kanssa viikonloppuna ruoka- ja viinimessuilla. Messuilla näytteelleasettajana olivat myös kaksi ainakin pääkaupunkiseudulla tunnetuinta chilikulttuuria edistävää kauppaa.

Olimme rouvan kanssa viikonloppuna ruoka- ja viinimessuilla. Messuilla näytteelleasettajana olivat myös kaksi ainakin pääkaupunkiseudulla tunnetuinta chilikulttuuria edistävää kauppaa. Sivuhuomautuksena, panin merkille, että chilikauppojen näyttelytiskien takana olevat kaipparit näyttivät kovin samoilta kuin erilaisia extremelajeja harrastavat jullit tai kovisrokkarit. Oli tatuointia, lävistystä ja sen sellaista. Toki, onhan chilin syöminen ajoittain melkoista extremetouhua.

Itseäni en voi kutsua chilihulluksi. Jääkaapissa on kyllä yleensä sitä punaista peruschiliä, jota saa joka kaupasta. En kauheasti nauti sellaisesta poltteesta, joka saa aikaan kovaa kipua ja vie syömiseltä nautinnon.

Pohjois-Espanjassa matkaillessamme, tutustuimme paikalliseen chiliin nimeltä Pimiento De Padron. Galician alueella erityisesti loppukesällä vihreänä myytävä chili on yleinen tapas. Tyypillisesti chilit paistetaan kokonaisena öljyssä ja maustetaan karkealla merisuolalla. Maku on hedelmäinen ja herkullinen. Kyseinen chili on ajoittain petollinen, koska suurin osa niistä ei ole kovin tulisia mutta silloin tällöin seassa on kohtalaisen tymäköitä yksilöitä. Viimeksi toimme pari pussillista niitä kotiinkin ja nautiskelimme chorizon, jamon serranon ja muiden espanjalaisten herkkujen kera.

Kyseisiä chilejä ei varmaankaan saa Suomesta. Kun googlasin, löysin muutamia nettikeskusteluita, joissa joku kertoi kasvattavansa itse siemenestä. Paikallisen hypermarketin chilivalikoimaa tutkiessani, törmäsin Hungarian Wax –chililajikkeeseen. Se on melko suuri ja vihreä chili ja muistutti hiukan tuota Padronia. Jonkinlaisena sääntönä voidaan pitää seuraavaa: mitä suurempi chili, sen miedompi maku. Ostinkin pari pakettia. (Kallista: 2,50 €/2 kpl)

Paistelin iltasella rouvalle pihviä ja paahdoin vihanneksia uunissa. Ajattelin, että nytpä kokeilen valmistaa näitä ostamiani chilejä Pimiento De Padronin tapaan. Käänsinkin hellan karjumaan kutoselle ja lorautin rypsiöljyä pannulle. Öljyn kuumennuttua, heitin chilit pannulle ja paistoin niitä sen verran, että ne pehmenivät ja pintaan tuli vieno paahdettu väri. Maustoin karkealla merisuolalla ja vein tarjolle. Makuelämys oli hieno! Jo paistaessa tuoksu vei mieleni Galiciaan. Maku oli lähes sama kuin Pimiento De Padronissa ja tulisuus oli juuri sopiva. Sanoisin jopa, että kyseinen Hungarian Wax olisi helppo lajike aloittaa chilien maailmaan tutustuminen. Pieni lämpö ja polte kesti vain muutamia sekunteja, eikä kurkkuun tarvinnut kaataa litrakaupalla piimää. Dippailin muuten paistoöljyä leipään. Sekin oli hyvää.

Rouvakin tykkäsi.