Lankomies toi tuliaisia Englannista. Oli wholegrain mustardia, brittiläistä punchia joka on eräänlainen versio glögistä. Mielenkiintoisin tuliainen kuitenkin taisi olla purkillinen ankanrasvaa.

Rasva oli pakattu kauniilla etiketillä varustettuun lasipurkkiin. Ensireaktioni tietenkin oli nauru sekä huvittuneisuus hauskasta tuliaisesta. Sitten mieleeni jo tulikin, miten voisin käyttää sitä ruoanlaitossa.

Suomessa käytetään ruoanvalmistukseen voita, öljyä tai margariinia. Muunlaiset rasvat ovat viimeistään viime vuosikymmenien aikana poistuneet ainakin tavallisimpien ruokakauppojen valikoimista. Brittiläisiä ruokaohjelmia katsoessa tai reseptejä selaillessa, törmään usein laardiin, ankan- tai hanhenrasvaan. Laardi on puhdistettua sianrasvaa jota voi käyttää vaikkapa piirakoiden taikinaan osana muuta rasvaa. Ankanrasvaa saadaan useimmiten linnun valmistuksen sivutuotteena. Suosittelen: älä heitä sitä pois vaan säilö. Rasvan voi vaikka pakastaa.

Kokeilin tehdä lohkoperunoita uunissa ankanrasvan kanssa. Lykkäsin uuniin parisataa astetta ja lämmitin metallisen uunivuoan kuumaksi. Lisäsin pari kukkuraista teelusikallista ankanrasvaa vuokaan sulamaan ja laitoin pannun takaisin uuniin. Odotin kunnes rasva oli sulanut ja alkoi hiukan savuta. Seuraavaksi lisäsin neljään lohkoon leikatut ja merisuolalla maustetut perunalohkot kuumaan vuokaan. Kääntelin perunoita niin että rasva levittyi joka puolelle. Vuoka uuniin ja odottamaan. Paistoin kunnes perunoihin tuli kaunis ruskea ja ”kupliva” pinta. Kääntelin lastalla perunoita pari kertaa paiston aikana.

Voin kertoa teille, rakkaat blogini lukijat, että en ole parempia paistettuja perunoita syönyt. Peruna oli imenyt rasvan ja paistunut sisältä pehmeäksi ja pinnalta herrrrrkullisen rapeaksi ja maukkaaksi. Nyt tietysti mietit että eikös tuo ole kamalan epäterveellistä? Ankanrasva sisältää eläinrasvoista vähiten kolesterolia, joten muihin eläinrasvoihin suhteutettuna perunat olivat terveysruokaa. Eikä sitä aina kannata miettiä että onko joku kamalan epäterveellistä. Ihmisen pitää saada nauttia ”tuhmasta” ruoasta, kunhan kaikki ruoka ei ole tuhmaa. Elämä on onnellisempaa kun välillä voi laittaa sapuskaa joka on vain hyvää. Piste.

Ai niin. Vaimokin tykkäsi, vaikka aluksi nyrpisteli kuuman ankanrasvan hajulle.