vaniljavannikkeet-0014.jpg

Mika oli käymässä maalla viikonloppuna ja kaikesta päätellen siellä on leivottu lähes taukoamatta kaikkea kivaa. Näin ainakin olen päätellyt kuvista. Pikkuleipiä, kakkuja ja kaikenlaista muuta on näkynyt olevan tarjottavana. Mutta yhdessä leipominenhan on ihan hauskaa puuhaa, joten miksipä ei. Tuosta sadosta päästään nyt tutustumaan lähemmin vaniljavannikkeisiin. 

Näihin vaniljavannikkeisiin tehdään perusmurotaikina. Eli vaahdota (tai nypi, mikäli teet taikinan käsivoimin) 200 g voita ja 1,25 dl sokeria keskenään. Kun nämä ovat sekoittuneet toisiinsa hyvin, lisätään seokseen 1 kananmuna ja sen jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet, eli tässä tapauksessa 4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 2 tl vaniljasokeria. Sekoittele taikina valmiiksi. 

Valmis taikina lusikoidaan metalliseen pursottimeen ja pursotetaan leivipaperin päälle pötköksi. Tai jos tällaista pursotinta ei ole (sillä pursotinpussista taikinaa ei saa oikein pursotettua), tee taikinasta käsin pyöritellen ohut pötkö, josta leikataan 10 cm palasia. Näistä palasista saa aikaiseksi myös renkaita. Näitä renkaita paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Kypsien vannikkeiden päälle voi tehdä vielä sulasta suklaasta raitoja, mutta se ei tietystikään ole pakollista. Suklaa on kuitenkin aina kiva lisä kaikkeen, joten miksipä ei. 

Vannikkeet kun ovat valmiita, niin siitä vaan keittämään kupponen tai pari kahvia ja nautiskelemaan. Nämä ovat siinä mielessä hyviä, että jos on tulossa yllätysvieraita, niin vannikkeet ehtii tosiaan tehdä aika nopeasti. Yllätysvieraiden saapuessa tosin voi olla siivous ja muut asiat ykkösenä, mutta mikäli aikaa vielä jää niin näistä saa nopsaan kahvipöytään jotain tarjottavaa.