Jotkut rakastavat, toiset vierastavat perinnepiirakan poikkeavaa muotoa. Kumpaan sinä kuulut?

peltikarjalanpiirakka-1137.jpg

Hei nyt sitten. Mikä on tämä hehtaariluokan karjalanpiirakka tässä mun edessä? Ai, peltikarjalanpiirakka? No okei. Voinko syödä kaiken silti? Joooooo! No niin, rauhoitutaanpa. Mika siis kehitteli tuossa aiemmin ajatusta siitä, että mahtaisikohan karjalanpiirakasta saada tämmöisen ison, uunipellillä tehtävän version. Kuvan ja itseni ähkyyn syömisen perusteella sanoisin, että kyllä saa. Mikakin on ihan tyytyväinen aikaansaannokseensa. 

Helppo versio karjalanpiirakan ystävälle

Onko muuten joukossa muita karjalanpiirakkafanaatikkoja? Nyt kannattaa olla siis korvat höröllä jos haluat tällaisen eteesi myös kotona. Tässä on nimittäin sellainenkin etu, että yhden ison karjalanpiirakan teko kestää melkein saman ajan kuin yhden pienen, varsinkin jos se ei ole lihasmuistissa. Joten tässä säästät aikaa ja vaivaa.

Valmistuprosessihan on käytännössä sama kuin normaaleissa karjalanpiirakoissa. Keitellään siis riisipuuro ensimmäiseksi, koska siihen menee kuitenkin eniten tässä aikaa. Eli riisit kiehuvaan veteen ja annetaan veden imeytyä niihin. Sen jälkeen lisätään maito ja puuro kiehautetaan nopsaan. Lämpöä alennetaan tämän jälkeen ja puuron annetaan hautua. Sekoita puuroa kuitenkin tasaisin väliajoin, ettei se pala pohjaan. Esimerkiksi eteisen maalaaminen samaan aikaan ei ole suositeltavaa. Mikalla kävi "pieni" vahinko puuron kanssa. Mutta eteinen näyttää hienolta. Sitten kun valmista riisipuuroa on kattilallinen, anna sen jäähtyä kunnolla. 

Taikina tehdään puuron poristessa taustalla

Maalaamisen sijasta suositeltavampi on tuo karjalanpiirakan taikinan teko ja sehän melko simppeliä. Sekoita vain suola, ruis- ja vehnäjauhot veteen ja sekoita taikina kiinteäksi. Seuraavaksi tarvitaan kaulinta avuksi. Niin ja ruisjauhojakaan ei kannata kaappiin takaisin kiikuttaa. Kaulitse taikinasta uunipellisi mallinen, mutta suurempi levy. Käytä apunasi runsaasti ruisjauhoja. Tuo pohja ei saisi olla kovinkaan paksu, että ihan milli tai pari on hyvä paksuus. Ja se tosiaan saa mennä mitoiltaan uunipellin yli. 

peltikarjalanpiirakka-1124.jpg

Nosta taikina uunipellille kiepauttamalla se kaulimen ympärille ja siitä sitten uunipellille. Sen jälkeen voi jatkaa puuron kanssa. Jäähtyneeseen puuroon sekoitetaan kananmuna, sula voi ja mahdollisesti maitoa. Jos puuro on paksua, niin silloin lisätään maitoa, jotta puuron saa levitettyä helposti. Levitä riisipuuro tasaiseksi kerrokseksi taikinapohjan päälle ja taita reunat puuron päälle. Reunat voi vielä tavallaan "rypyttää", kuten karjalanpiirakan tekoon kuuluu. Lämmitä uuni 275-asteiseksi ja paista tätä isoa piirakkaa siellä noin 15 minuuttia. Uunista tulleen piirakan reunat voi vielä voidella voilla. 

peltikarjalanpiirakka-1125.jpg

Kuin hienoa on oikeasti nähdä edessään tällainen valtava karjalanpiirakka? Ruuan suurena ystävänä olen sitä mieltä, että tässä on kerrankin sopiva annoskoko. Munavoita tarvitsee tietysti tehdä hyvä määrä tämän herkun seuraksi. Täydellistä! Jos kuitenkin haluat pienempiä karjalanpiirakoita, niin ne löydät täältä

Niin ja tuosta puuron pohjaanpalamisesta vielä sellaista, että kattilankin saa hyvin puhtaaksi, kun vain nakkaa pohjalle tiskikoneen tabletin ja kuumaa vettä. Se saa kuplia siellä ja palanut pohja ei ole kauaa ongelmana.