pataruisleipä-1348.jpg

Ai jösses, notta on hyvää! Siis tämä ruisleipä. Ihan tajutonta. Täydellisen rapea kuori ja sisältä kuitenkin mukavan pehmeä. Mikan suunnitelmat siis toimivat, sillä padassa saa tehtyä myös täydellisen ruisleivän. Kaikenlaiset pataleivät ovat nyt näyttäneet ottavan internetin haltuunsa, joten miksipä ei siis ruisversiotakin voisi padalla tehdä. Kovin nopeaa tämä ei toki ole, mutta se taitanee kaikille olla kutakuinkin selvää. 

Aivan ensimmäiseksi lämmitetään vesi noin 42-asteiseksi. Kuivahiiva sekoitetaan veteen ja siirappi seuraa perässä. Sen jälkeen tulevat ensin vehnäjauhot ja lopuksi ruisjauhot. Kaikki sinne vaan. Sekoita taikina valmiiksi. Kunnon vaivaamista ei suoriteta. Taikinakulho peitetään kelmulla tiiviisti ja taikinan annetaan kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia. Eli kuten huomaatte, ihan äkkiä tätä ei eteensä saa syötäväksi. Parasta on jättää tuo vaikka yön yli kohoamaan ja jatkaa aamulla. 

Kohotuksen jälkeen taikinan päälle ripotellaan vähän jauhoja ja taikina käännetään ympäri kulhossaan pari kertaa. Ei edelleenkän vaivata taikinaa. Pinnalle ripotellaan vielä vähän jauhoja ja annetaan taikinan kohota vielä tunnin verran. Kuumenna uuni paistoa varten 225:een asteeseen. Laita pata uuniin  lämpiämään samalla, kun laitat uunin päälle. Se otetaan pois uunista taikinan ollessa paistovalmista. Sitten vain kumotaan taikina kuumaan pataan ja kansi pistetään päälle. Pata menee tällaisenaan uuniin 30 minuutiksi. Tuon ajan jälkeen kansi otetaan pois, mutta muuten pata saa olla vielä toiset 30 minuuttia uunissa. 

Kumoa valmis pataruisleipä pois padasta ja nakkaa liina päälle. Leipä saa rauhassa siellä jäähtyä. Leipä on aivan taivaallista hieman lämpimänä ja pelkästään voin kanssa.

Blogista löytyy myös muita rapeakuorisia leipäreseptejä