uppomuna-0435.jpg

Tuossa aiemmin jo postailtiin näistä mikron SM-kisoista, jotka järjestettiin Hotelli- ja ravintolamuseon toimesta, niin siitä aiheesta on hyvä jatkaa vielä esimerkkireseptin voimin. Mikahan nappasi tuosta mikroaaltouunilla kokkaamiskisasta sen kultamitalin ja sai erityisesti kiitosta alkuruuasta, joka oli uppomuna paahdetun leivän päällä paistetun parmesanlastun kera. 

Tämä kaikki siis onnistuu mikrossa, joskin varmaan vähän riippuu myös mikrosta ja sen toiminnoista. Ensimmäiseksi tarvitaan kuumaa etikka-vesiseosta. Joten laita siis 5 dl vettä ja 0,5 dl etikkaa mikron kestävään astiaan ja kuumenna kiehuvaksi. Noin 8 minuuttia piisasi mikrossa, joka kisassa oli käytösä. Mutta nopeammin pääsee, jos kotoa löytyy vedenkeitin ja kuumentaa veden siellä valmiiksi.

Tällä välin kananmuna on hyvä ottaa erilliseen kuppiin ja pitää huolen siitä, että kuoren palasia ei jää minnekään. Kun vesi on kiehuvaa, tehdään siihen kunnon pyörre lusikalla pyörittämällä. Kananmuna tipautetaan kupista pyörteeseen, jolloin sen pitäisi pysyä melko hyvän mallisena. Laitetaan koko kulho munineen päivineen vielä minuutiksi mikroon. Tämän jälkeen otetaan uppomuna vaikkapa kauhalla ja painetaan sitä vähän sormella. Jos keskusta vaikuttaa sopivan juoksevalta, niin muna voidaan nostaa kulhosta vallan pois. Jos se tuntuu vielä aivan liian raa'alta ja siltä, että muna ei pysy ehjänä, niin anna olla vielä kuumassa vedessä. Valmiista uppomunasta on hyvä leikellä noita "häntiä" pois ihan vaan näön vuoksi. 

Paahtoleivänkin voi paahtaa mikrossa grillivastusten avulla. Leivänpaahtimella tässä pääsee kuitenkin helpommalla. 

Parmesanjuustosta tehdään paistunut lastu myös mikrossa. Leikkaa muutama pieni palanen parmesanista ja asettele ne pötköön leivinpalapaperin päälle. Kuumenna mikrossa 30 sekuntia, jolloin juusto sulaa yhtenäiseksi levyksi ja kovettuu myös. Sulanut juustolevy on hyvä leikata vielä kahtia ja se pitää tehdä välittömästi mikrosta tulon jälkeen. 

Viimeinen osa tätä reseptiä on basilikaöljy. Hienonna 5 basilikan lehteä (mieluusti thai basilika, mutta kyllä tavallinenkin käynee) esimerkiksi morttelilla tai muunlaisen kupin avulla. Painele ne mössöksi ja lisää 2 rkl oliiviöljyä ja sekoita lehtimössön kanssa

Sitten kootaan annos. Leikataan paahtoleipä kolmioksi ja uppomuna asetellaan siihen päälle. Basilikanlehti päälle ja parmesanlastu nojailemaan pääkkimmäseksi. Ripotellaan basilikaöljyä vielä ympäriinsä ja annos on valmis. Eikun syömään.