raparperikakku-0399.jpg

Raparperikausikin on taas! Hienoa. Raparperista saa moniakin asioita aikaiseksi ja on sitä tullut silloin tällöin syötyä ihan sellaisenaankin. Tosin ei nyt pariin vuoteen itseasiassa. Parasta raparperi on kuitenkin piirakassa. Siitä ei mielestäni voi olla mitään muuta mieltä. Marenkinen raparperipiirakka vielä, niin täydellisyyttä lähennellään. Tällä kokin äidin luottoreseptillä sellaisen saa tehtyä näppärästi. Joten siis raparperipuskaa vaan verottamaan ja pian päästään vauhtiin. 

Aloita vatkaamalla 150 g huoneenlämpöistä voita ja 1,5 dl sokeria keskenään vaahdoksi. Tuohon vaahtoon lisätään makua ruokalusikallisella vaniljasokeria. Sitten leikitäänkin kananmunilla. Erottele kolmesta kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset erikseen. Kaksi kananmunaa saa pysyä ihan kokonaisina. Lisää voi-sokerivaahtoon yksitellen kaksi kokonaista kananmunaa ja kolme keltuaista, koko ajan seosta vatkaten. Sekoita 2,5 dl vehnäjauhoja ja 1 dl perunajauhoja keskenään ja lisää ne sihdin läpi taikinaan.

Valmis taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Sitten käydään rivakasti raparperin kimppuun. 250 grammaa raparperia puhdistetaan ja viipaloidaan ja viipaleet levitetään taikinan päälle. Piirakkaa paistetaan 40 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Sillä aikaa, kun piirakka siellä lämmittelee, valmistetaan marenki. Vatkaa aiemmin erotellut valkuaiset vaahdoksi. Lisää pikkuhiljaa mukaan 2 dl sokeria ja vatkaa vaahto kovaksi. Lopuksi lisätään mukaan 50 g jauhettuja manteleita ja 1 rkl sitruunamehua. Nämä pyöritellään marenkiin ja marenki levitetään piirakan päälle, kun piirakka on ollut sen 40 minuuttia uunissa. Marengin levityksen jälkeen piirakkaa paistetaan vielä 20 minuuttia. 

Valmis piirakka on taas aivan ihanaa ja marengin ja raparperin yhdistelmä saa makuaistin laulamaan. Sitten vaan kahvit tulille ja viettämään oikein maukas herkkuhetki hyvässä seurassa.

raparperikakku-0388.jpg