ruis-suklaakakku-0092 kopio.jpg

Inspiraatio (ja makeannälkä) yllättää välillä, kun sitä vähiten odottaa. Tai no... tiedä sitten onko mainosten uhrina olo loppujen lopuksi niin yllättävä asia. Mutta kuitenkin... Telkkaria katsellessa on muutamaan otteeseen nähnyt mainoksia Vaasan ruisnachoista, joissa on maitosuklaata toisella puolella. Kuulosti eksoottiselta, joten sellaisia oli joku kerta ilmestynyt kaupasta. Siinä sitten jälleen telkkaria töllötellessä (oikeasti telkkaria ei viimeaikoina ole tullut katsottua niin paljoa kuin miltä tämä kuulostaa) ja ruisnachoja testaillessa Mika yhtäkkiä huudahtaa, että "ruis-suklaakakku". Ahaa... Niin tietysti. No, pikakelataan vähän eteenpäin ja sitten keittiössä ollaan jo tekemässä rukiista suklaakakkua.

Vatkaa 2 dl sokeria ja 4 kananmunaa keskenään vaahdoksi. Sulata sen jälkeen 200 g taloussuklaata ja 200 g voita keskenään. Tai oikeastaan, sulata ensin voi kattilassa ja lisää sen jälkeen suklaa, niin se sulaa kuuman voin kanssa helposti. Lisää sula seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita keskenään. Sitten lisätään kuivat aineet siivilän läpi, eli 2 dl ruisjauhoja, 4 rkl kaakaojauhetta ja 1 tl leivinjauhetta. Nämä pyöritellään joukkoon kevyesti nostellen. Sitten tarvitaankin vuokaa... Eli se esiin ja voidellaan ja ruisjauhotetaan vuoka. Saa tässä korppujauhojakin toki käyttää, mutta nyt mentiin kunnon ruis-meiningillä. Taikina levitetään vuokaan tasaisesti, jonka jälkeen kakkua paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Siinä kakun paiston loppuvaiheessa voi alkaa jo miettiä kuorrutetta myös. Kakkuahan ei ihan kuumana kannata lähteä kuorruttamaan, joten pieni jäähtyminen on hyvä. Mutta siis kuorrutetta tekemään... Nakkaa kattilaan 1 rkl voit ja sekoita siihen 1 tl kanelia. Lisää 1 dk kermaa ja kuumenna, mutta älä keitä. Kun seos on kuumaa, lisätään sinne 150 g taloussuklaata, joka sulatetaan mukaan. Kuorruta hieman jäähtynyt kakku kuorrutteella.

Kakkua voi toki nauttia hieman lämpöisenäkin, mutta parhaimmillaan se tuntui taas olevan oikeastaan seuraavana päivänä. Ja makujen puolesta tämä oli todella kiva. Kaneli tuli kivasti esiin ja toi hienon vivahteen kakun makuun. Ruisjauhoista ei tullut mitenkään kovin dramaattista muutosta, mutta ehkä se auttoi kuitenkin sellaisen tietynlaisen täyteläisyyden saavuttamisessa. Yleensähän näitä tuotoksia syödään lähinnä vain itse ja silloin tällöin sattuu joku kavereista olemaan myös paikalla. Tämän kakun kanssa oli nyt toisin ja sitä maisteli sen olemassaolon aikana reilu 10 testaajaa ja kaikki tykkäsivät. Joten lienee turvallista sanoa, että kyseessä oli onnistunut rukiinen suklaakakku kanelivivahteella. Kokeilkaa siis tekin ja kertokaa mitä mieltä olitte.