kaalipyörykät2.JPG

Kaalipiirakkaa varten ostettu kaali oli sellainen jötikkä, että siitä riittää taas muuhunkin. Kaalikeitto ja -laatikko on kuitenkin tehty jo, vaikka ne tällä hetkellä sijaitsevatkin blogin vanhalla puolella. Nyt siis jotain muuta tarvitaan tähän ideaksi ja kokkihan päätyi loppujen lopuksi ajatukseen kaalipyöryköistä. Monenlaista versiota niistäkin vilahti mielessä, mutta isomummun kirja taas avitti tässäkin asiassa.

Kaalipyöryköiden teko aloitetaan keittämällä kilon verran kaalia kunnolla kypsäksi. Eli kattilaan vaan ja nuppi kaakkoon. Jälleen kerran on niin, että vanha koira ei opi uusia temppuja ja kaalin kanta jäi taas kerran siihen keittämisen ajaksi. Siinä sai taas kuunnella kokin ulinaa, kun hän sitä vastakeitetystä kaalista rupesi irrottamaan. Olen muistaakseni useampaankin kertaan ehdottanut kumihanskojen hankkimista, sillä se nyt vähän auttaisi tuollaisessa tilanteessa.

Kaalin kannattaa antaa jäähtyä jonkin verran ennen kuin sitä alkaa hienontaa veitsen avulla. Blenderi meinasi päästä avuksi hienontamisessa, mutta se olisi vetänyt kaalin suoraan liian hienoksi mössöksi, joten ihan nyt veitsen avulla edetään. Hienonnettuun kaaliin sekoitetaan kolme kananmunaa. Ohje väitti ensin että kahdella pärjää, mutta koostumus kyllä kaipasi vielä yhtä koepaistamisen jälkeen. Kananmunien jälkeen lisätään 2,5 desiä korppujauhoja, puolitoista teelusikallista suolaa, teelusikallinen sokeria ja meiramiakin holahti sekaan ruokalusikallinen. Pienen aanailun jälkeen valkopippurikin vielä löysi tiensä taikinaan. Kaikki sekoitellaan kivasti yhteen ja annetaan pyörykkätaikinan hetken maustua.

kaalipyörykät1.JPG

Sen jälkeen jäljelle jääkin enää niiden paistaminen kypsiksi paistinpannulla voin kera. Vähän aneemisen väriseksi ne tietysti jäävät paistamisenkin jälkeen, mutta sehän ei makuun vaikuta. Mitään ravintopommeja nämä eivät ole, joten ne tarvitsevat seurakseen jotain. Erilaisten liharuokien lisukkeeksi nuo käyvät aika hyvin. Aina ei tarvitse olla välttämättä perunaa siinä sivussa jos vaikka pihviä syö. Erittäin maukas tapa kaalin nauttimiseen tämä kuitenkin on.