saaristolaisleipä-0141.jpg

Nyt palattiin oikein kunnolla juurille. Nimittäin yksi ihan ensimmäisistä blogipostauksista koskaan oli saaristolaisleipä. Se ja omenapiirakka sekä ruisleipä avasivat blogin. Tuon jutun ja leivän voi käydä katsomassa täältä. Nyt on koittanut aika kokeilla leipää uudestaan ja tällä kertaa tarkoitus olisi, ettei se leviä vuuista yli. 

Työt aloitetaan lämmittämällä litra appelsiinimehua 42-asteiseksi. Siihen sekoitetaan 2 pss kuivahiivaa, 3 dl siirappia ja kuivat ainekset. Nämä ovat siis 4 dl kaljamaltaita, 2 dl vehnäleseitä, 3 dl ruisjauhoja, 2 dl mämmimaltaita, 10 dl vehnäjauhoja ja 1 rkl suolaa. Koko homma sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. 

Kaada valmis taikinaseos voideltuihin vuokiin. Tästä tulee täytettä aika hyvin neljään tuollaiseen perus leipävuokaan. Kohota leipiä noin tunti liinan alla. Kohotuksen jälkeen leipiin on hyvä pistellä vähän reikiä haarukalla ennen, kun paistaminen alkaa. Esilämmitä uuni 175-asteiseksi ja paista uunin alemmilla tasoilla 1,5 tuntia. Anna leipien jäähtyä hyvin. Kiepaise ne kunnolla kelmuun ja anna olla pari päivää jääkaapissa säilössä, niin ne ovat parhaimmillaan, mutta tokihan niitä voi hetikin käydä nautiskelemaan.