jänispata

Jäniksen matka keittiön pöydälle

Siitä on nyt jo useampikin viikko aikaa, kun sain kotoa viestin, että isä oli ollut metsällä ja saanut saaliiksi rusakon. Ensimmäinen seuraamus oli tietysti kysyä heti kokilta, että tehdäänkö siitä jotain. Vastaus oli hyvin nopea "kyllä" ja jäniksen tie vei siis pakastimeen, kunnes se sieltä noudettaisiin kotireissulla. Jäätynyt ja tönkkö jänis sieltä IKEA:n kassiin napattiin, kun ei se oikein muutenkaan mihinkään sopinut. 

Jotenkin se rusakko piti siitä saada sulatettuakin, mutta jääkaappiinkaan se ei sopinut. Pakko se oli jättää kassiinsa ja tasolle, kun ulkonakin oli pakkasta. Lopulta jänis oli käsiteltävissä ja sehän oli jännän näköistä touhua. Ensin jänis kuivataan talouspaperilla ja sen jälkeen siitä otetaan irti raajat. Tämän jälkeen voidaan leikata pois ulkofileet ja sisäfileet. Jos sinulla on siis kokonainen jänis, niin alkuun pääsee vaikkapa tällä Jamie Oliverin YouTube-kanavan videon avulla. Nivelten kohdilta pistetään rusakko vielä pienempiin paloihin. 

janis-0020.jpg

Pataan vaan ja porisemaan

Raajat on paras valmistaa hauduttamalla, mutta ulko- ja sisäfileet voi valmistaa erikseenkin. Sopivat ne samaan pataankin, ettei siinä siis mitään. Ennen minkään osan pataan laittamista ne kuitenkin ruskistetaan oikein kuumalla pannulla öljyssä. Sitten vain jänis pataan ja huuhdotaan vielä pienellä vesimäärällä pannulta maut mukaan. Pelkästä jäniksestä ei vielä pataa synny vaan juureksiakin vähän tarvitaan mukaan.  Pilko porkkanat, sipulit, palsternakka ja juuriselleri sopivankokoisiksi paloiksi ja ruskista nekin pannulla. Lisää jäniksen seuraksi ja huuhdo taas vedellä maut pannulta mukaan. 

janis-0029.jpg

Jänispata kaipaa kyllä vähän makuakin, joten pataan lisätään sopiva loraus punaviiniä. Mausteiksi lisätään mustapippuria, laakerinlehti, nippu timjamia... niin ja suolaa n. 3 tl. Lopuksi lisätään vettä niin, että lihanpalat peittyät. Jos nyt vähän jää lihoja pinnan yläpuolellekin, niin kyllä ne siitä menevät kasaan hautuessaan ja pulahtavat veden alle. Pataa haudutetaan 150-asteisessa uunissa noin 4 tuntia. Siinä ajassa lihasta pitäisi tulla hyvin mureaa ja se irtoaa näin helposti luista. 

Näin edessäsi on siis erittäin hyvää ja mureaa jänispataa. Sitä voi tarjota vaikkapa riisin tai perunan kanssa. Päälle vielä vähän persiljaa koristeeksi ja ai että. Niin, ehkä sille voi seuraksi valmistaa vielä juureksia padassa myös. Tuossahan niitä toki on mukana, mutta ne ovat enemmänkin makua tuomassa eivätkä niinkään osa ruokaa.