kakku1.jpg

Runebergin päivähän se kalenterin sivulta heiluttelee taas. Juuri äskenhän se oli? No, nopeasti on vuosi vierähtänyt. Mutta sehän tarkoittaa herkkujen aikaa taas. Runebergin tortut toki tuli tehtyä jo blogin vanhalle puolelle, joten nyt vielä ei viitsi ihan samaa toistaa. Ei kuitenkaan hätiä mitiä, sillä toinen Runebergin päivään liitetty leivonnainen on Runebergin kakku. Olkoonkin, että se on käytännössä sama asia, kuin nuo tortut, mutta vaan eri muodossa. Kakun suhteen on vähemmän virallista tuo malli, joten sen kanssa voi kokeilla mitä erilaisimpia juttuja. Kokki päätti kokeilla kuivakakkumuottia tällä kertaa.

Kakun teko alkaa sillä, että vaahdotetaan 200 grammaa voita ja 2 desiä sokeria. Tähän lisätään yksi kerrallaan kaksi kananmunaa, koko ajan edelleen sekoittaen. Lopuksi vielä kaadetaan mukaan puolikas desi puristettua appelsiinin mehua. raastetaan vähän appelsiinin kuorta ja kruunataan kaikki kahdella tipalla karvasmantelia.

Sitten siirrytään kuivien aineiden pariin. Valmistetaan jauheseos jauhamalla piparkakkuja ja hapankorppuja, sekä lisäämällä korppujauhoja. Seoksen kokonaismäärä on 2,5 desiä, mutta eri ainesten suhteet siinä saa itse päättää. Piparkakkua suosittaneen eniten, jos ihan perinteisillä linjoilla mennään. Tämän seoksen lisäksi tarvitaan 1,75 desiä mantelijauhetta (eli noin pussillinen), kaksi desiä vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja puolikas teelusikallinen kardemummaa. Valmis kuiva-aineseos sekoitetaan vaahtoon.

Taikinaseosta lapataan voideltuun kuivakakkuvuokaan pohjalle noin puolet. Sen jälkeen tehdään taikinan keskelle pieni "vallihauta", johon pursotetaan noin desi paistonkestävää vadelmamarmeladia. Marmeladin jälkeen lisätään loppu taikina päälle ja tasoitetaan pinta. Runebergin kakkua paistetaan 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

DSC_0303.JPG

Uunista tulleen kakun annetaan vähän jäähtyä, jonka jälkeen se kumotaan pois vuuasta. Tämän jälkeen se voidaan kostuttaa punssi-vesiseoksella. Seokseen siis laitetaan desi punssia ja desi vettä. Sitä valellaan kakun päälle.

Kostutuksen jälkeen voidaan tehdä kuorrute tomusokerista ja vadelmien mehusta. Vedestäkin sen voi tehdä, mutta käyttämällä vadelmien omaa mehua käyttämällä kuorrutteeseenkin saa vadelman maun (ja tietysti värinkin) luontaisesti. Perinteisestä poiketen siis kuorrutteesta tulee nyt vaaleanpunaista, eikä valkoista. Kuorrutuksen voi tehdä mieleisellään tavalla.

Siinähän se kakku on sitten valmiina ja enää ei malta olla maistamatta. Todella herkullinen kakku tästä tuli ja kakun sisältä löytyvä vadelmamarmeladi on mahtava asia. Kokki joutuu ehkä tekemään näitä vielä toisen, sillä tämä on aivan liian hyvää.

kakku2.jpg