mustikkakukko.jpg

Nyt ollaan ihan Jaakko Kolmosen jalanjäljillä vaikkei fyysiselle maaseutumatkalle vielä lähdettykään. Kokki Kolmosen kirjallisuutta löytyy hyllystä ja siihen on hyvä tutustua. Pitäjäruokiin voi siis paneutua näin etäältäkin ja arvontalaulu kun raikasi, niin Mikkelin seutu ja mustikkakukko tulivat eteen. Se on tuossa listalla jo ollut melkein alusta lähtien, joten johan on aika tarttua ihan tuumasta toimeen, eikä vain ajatella asiaa. Mustikkakukko ei tietenkään ole mitenkään yksinoikeudella juuri tältä suunnalta, mutta vahvasti esillä kuitenkin.

Mustikkakukko vaikuttaa kyllä sellaiselta herkulta, että ei millään jaksa odottaa. Kokki pisti onneksi tuumasta toimeen hyvinkin nopsaan. Taikina valmistuu sekoittamalla desi ohrajauhoja, 3,5 desiä ruisjauhoja, 0,5 desiä sokeria ja teelusikallinen leivinjauhetta keskenään. Kuivat aineet kun ovat yhdessä, lisätään niihin 250 grammaa lähes sulaa voita. Aika notkeata saa siis voi olla tässä vaiheessa. Tuosta vaan taikina sekaisin. Jos se meinaa hirveästi tarttua sormiin, niin taikina kannattaa laittaa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi viilenemään.

Valmis taikina jaetaan niin, että 2/3 tulee pohjaa varten ja 1/3 kantta varten. Pohjataikina painellaan sopivan, uuninkestävän kulhon pohjalle tasaisesti. Sitten tarvitaan täytettä. Se tehdään 400:sta grammasta mustikoita, joiden sekaan lisätään ruokalusikallinen perunajauhoja ja puoli desiä sokeria. Valmis seos kaadetaan kulhoon taikinapohjan päälle. Loput taikinasta painellaan leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi ja levitetään kukon pinnalle kanneksi.

Mustikkakukko paistetaan 200-asteisessa uunissa. Siellä se viihtyy noin 45-minuuttia. Sen jälkeen tupa täyttyykin niin herkullisesta tuoksusta, että huh huh. Perinteisesti kukko syödään kermavaahdon kanssa, joten mikäli sitä ei vielä ole vatkattu seuraksi, niin nyt vaan äkkiä vatkaamaan. Lämmin mustikkakukko katoaa kyllä nopeasti parempiin suihin.

Katso myös nämä blogin mustikkareseptit: