Rapeat turskatikut ja sitruunainen tillidippi ovat mainiota sormisyötävää. Ohuiksi leikatut turskan palat leivitetään ja paistetaan rapeiksi voi-öljyseoksessa.

turskatikut-4253.jpg

Tänään teki hirveästi mieli kalaa. Oikeastaan muikkuja, mutta eihän niitä tietenkään saa näin sunnuntaina mistään. Muutekin kalatiski näytti melko heikolta, joten nyt piti turvautua ihan pakastealtaan tarjontaan. Paketti turskaa jäi tältä kauppareissulta käteen ja siitä syntyi rapeat turskatikut sitruunaisen tillidipin kanssa. Oikeastaan näistä tuli aika kivan makuisia, kunhan vain turskan leikkaa tosi ohuiksi tikuiksi, silloin lopputuloksesta tulee mahdollisimman rapea.

Itse panerointivaihe ei ole se kaikkein helpoin, siitä tulee väkisinkin sotkua ihan lattioita myöden. Panerointiin tarvitaan yhteensä kolme lautasta, joista yhdessä on venhäjauhoja ja suolaa. Toisella lautasella rikottu kananmuna ja kolmannella korppujauhot. Ensin tikuiksi leikatut ja kuivatut turskafileet pyöritellään vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Leivitetyt tikut paistetaan voin ja öljyn seoksessa kullan keltaisiksi ja rapsakoiksi.

Turskatikkujen kanssa sopii raikas kermaviilikastike, joka valmistuu pienellä vaivalla. Kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään. Mukaan voisi laittaa myös hieman musta- tai valkopippuria, mutta jätin ne tällä kertaa pois. Turskatikut kannattaa nauttia välittömästi, sillä niiden rapsakkuus alkaa kärsimään pidemmän odottelun jälkeen.