ranskalaiset vohvelit.JPG

Nimestään huolimatta ranskalaiset vohvelit eivät ilmeisesti ole Ranskasta lähtöisin. Tai no, oikeastaan tästä aiheesta ei ihan hirveästi löytynyt mistään tietoa, joten paha sanoa mitään varmaa suuntaan tai toiseen. Oli miten oli, niin ne ovat erittäin hienostuneita ja herkullisia ja varmasti kelpaisivat ranskalaiseenkin herkkuhetkeen. Jos nyt saisi aikaiseksi, niin voisi tosiaan tiedustella asiaa noilta ranskalaisilta tutuilta. Kokki kuitenkin on saanut nauttia tästä herkusta useinkin, sillä sitä on heidän perheessään valmistettu usein jo vuosikymmenten ajan. Tuolla alalaidassa onkin se kokin äidin resepti, minkä pohjalta tätä lähdettiin puuhailemaan.

Aloita nyppimällä 200 grammaa voita ja 200 grammaa vehnäjauhoja taikinaksi. Nyt ei saa sitten vaivata taikinaa liikaa, ettei siitä tule liian sitkeää. Taikina laitetaan noin tunniksi jääkaappiin ja positiivista on tietysti myös muistaa ottaa taikina silloin tunnin päästä pois, ettei käy niin, että se unohtuu sinne seuraavaksi päiväksi. On vähän kankeahko taikina jatkokäsitellä, mutta se ei nyt viikonloppuaamun leivontahetkeä häiritse.

ranskalaiset vohvelit2.JPG

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse kumpikin puolikas jauhojen avulla noin 2-3 millin paksuiseksi levyksi. Tee levystä mahdollisimman säännöllisen suorakaiteen muotoinen (neliökin käy), sillä siitä leikataan seuraavaksi noin 4x4 senttimertin kokoisia paloja. Pistele palasiin reikiä haarukalla ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle vielä sokeria ennen kuin palat paistetaan 220-asteisessa uunissa. 6 minuuttia lienee sopiva aika, mutta tarkkaile vohveleita, etteivät ne pala. Haluttu värisävy on sellainen kaunis vaalean/kullanruskea. Anna vohveleiden jäähtyä kunnolla.

ranskalaiset vohvelit3.JPG

Seuraavaksi tarvitaan täytettä vohveleihin. Tai niiden väliin, jos nyt ihan tarkkoja ollaan. Sekoita 75 grammaa voita, 75 grammaa tomusokeria, kananmunankeltuainen, teelusikallinen vaniljasokeria ja 2 ruokalusikallista kahvia keskenään tasaiseksi kreemiksi.

ranskalaiset vohvelit4.JPG

Sitten pitää vielä täyttää vohvelit. Ota siis kaksi vohvelinpuolikasta, laita toisen tasaiseen puoleen kreemiä sopivaksi katsomasi määrä ja liimaa palat yhteen. Toista tämä toimenpide loppujen palasten kanssa. Ihan hirveän paljoa täytettä ei kyllä vohveleihin sovi tai muuten se pursuaa yli syödessä.

Nyt keittelemään kupponen kahvia tai teetä ja nauttimaan näistä herkuista. Kannattaa varmaan kutsua ystäviäkin auttamaan vohvelisavotassa. Vaikka näitä ei satoja kappaleita tästä tulekaan, niin ovat ne hyvällä tavalla tujua tavaraa ja tyydyttävät makeannälän nopeasti.

ranskalaiset vohvelit5.jpg