DSC_0963.JPG

Tähän väliin täytyy tehdä pikainen päivitys ja täydennys varastoihin, jotta kaikki on kohdillaan taas seuraavaksi tulevaa reseptiä ja bloggausta varten. Punajuuria on vieläkin jääkaappi pullollaan ja niistä siis on tulossa yhtä sun toista tässä vielä. Kokki lähti alunperin leikittelemään ajatuksella punajuurihillosta sekään ei ollut huono suunta. Mutta tuota pohtiessaan lähti ajatus lentelemään vielä vähän lisää ja lopputuloksena oli, että tehdään punajuurisiirappia. Tästä ei ihan hirveästi ainakaan kaikkien ystävä, Google, tuntunut antavan esimerkkejä, paitsi siinä vaiheessa, kun vaihtoi kieleksi englannin. Joten taitaa punajuurisiirappi olla siis tutumpi asia tuolla rapakon takana. Saksastakin tuota näkyy löytyvän.

 

Ensimmäiseksi tarvitaan punajuuri, joka kuoritaan ja pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Nämä kuutiot laitetaan pieneen kattilaan kiehumaan kahden vesidesin kanssa. Niistä muodostuu pintaan tietysti vaahtoa ja sitä lusikoidaan koko ajan pois. Näin lopputuloksesta tulee kirkkaamman väristä. Kun punajuurikuutiot ovat antaneet nesteelle jo kunnolla väriä ja makua, voidaan kuutiot siivilöidä pois. Ne voi hyvin käyttää johonkin muuhun (vaikkapa johonkin rosollintapaiseen jopa) tai syödä ihan vain sellaisenaan. Jäljelle jääneeseen nesteeseen lisätään desin verran sokeria ja puolikas desi sitruunamehua. Tätä seosta keitetään kokoon, kunnes sen koostumus on halutunlainen ja tarpeeksi siirappinen. Tuota voi testailla ottamalla siirappia pienen tipan pois kattilasta ja katsomalla miltä se näyttää jäähdyttyään.

DSC_0952.JPG

Valmista siirappia voi taas käyttää moneenkin eri tarkoitukseen. Väriltään se on aivan upeaa ja makukin on todella hyvä. Punajuuri toimii siis yllättävänkin hyvin tällaiseen tarkoitukseen.