munkit-1583.jpg

Ei vappua ilman munkkeja! Nyt piti kuitenkin kokeilla vähän erilaista lähestymistapaa, sillä lehdet ja netti ovat olleet pullollaan nopeiden munkkien valmistusohjeita. Kiinnostus heräsi juuri leivinjauheella kohottamiseen. Voiko leivinjauheella valmistetuista munkeista tulla oikeasti hyviä? - no kyllä voi! Tavallisia munkkejä pitää kohottaa, joten tämä ohje sopii hyvin kiireiselle ihmiselle tai sitten vain niille, jotka haluat kokeilla jotain erilaista.

Kananmunien rakenne vispataan rikki ja siihen lisätään sokeri, suola, kardemumma, maito ja voisula. Vehnäjauhot ja leivinjauhe sekoitetaan hyvin keskenään. Seuraava vaihe on kriittisin, eli jauhojen ja leivinjauheen lisäys nesteeseen. Sekoittaminen onnistuu parhaiten tukevalla pallovispilällä tai puulastalla, jolla taikinan saa nopesti tasaiseksi. Heti kun kaikki ainekset ovat sekaisin jätä taikina rauhaan. Nyt taikinaan alkaa muodostua ilmakuplia ja onkin tärkeää, ettei niitä rikota. 

Varaa paistamiseen litra rypsiöljyä ja kuumenna se noin 180 asteeseen. Sellainen digitaalilämpömittari on tässä kätevä, jotta rasvan lämpötilan saa pysymään oikeilla asteilla. Lusikoi taikinasta palleroita kahden lusikan avulla. Kannattaa kastaa lusikkaa vähän kuumaan rasvaan, jotta taikina irtoaa paremmin lusikasta. Sitten vain munkit paistellaan kauniin ruskeiksi ja asetellaan talouspaperin päälle. Näitä kannattaakin valuttaa hyvin, koska ne imaisevat normaaleja munkkeja enemmän rasvaa itseensä. Lopuksi munkit pyöritellään sokerissa ja mikäli ne tarjoillaan seuraavana päivänä kannattaa sokerointi tehdä vasta silloin. 

munkit-1588.jpg