avokukko-0961.jpg

Jahas, tuo eilinen pannukahvihetki saa seurakseen nyt jotain muutakin melkolailla perinteistä. Mika intoutui nimittäin vääntämään avokukkoa. Yksi sellainen ei edes riittänyt, kun se oli niin hyvää, vaan toinen tuli tehtyä melkein heti perään. Näistä molemmat olivat kadonneet parempiin suihin siltikin ennen, kun itse pääsin paikalle. Vieraat olivat kuulemma tykänneet myös. Jospa sitä yrittäisi itse tehdä tätä myös. 

Tekopuolella ensimmäiseksi valmistellaan silakat. Tämä siis mahdollisuuksien mukaan olisi hyvä tehdä muikuista, mutta niitä nyt vaan ei ollut kaupassa... Ne nakataan kulhoon ja perään heitetään vähän suolaa ja sekoitellaan silakoita niin, että suola ottaisi tasaisesti kiinni vähän jokapuolelle. Niiden annetaan maustua tunnin verran, joten siinä odotellessa on hyvää aikaa valmistaa taikina pohjaa varten. 

Pohjaan tarvitaan vettä, vehnäjauhoja ja ruisjauhoja sekä hieman suolaa. Nuo ainekset vain sekoitellaan hyvin taikinaksi, jonka jälkeen taikinaa kaulitaan ruisjauhojen avulla. Lopputuloksena olisi hyvä olla noin 0,5 cm paksuinen levy, joka muilta mitoiltaan on noin 30 x 20 cm oleva soikio. Pohjalle ripotellaan vähän ruisjauhoja ja omissa oloissaan olleet silakat ladotaan siihen päälle kerrokseksi. Päälle ripotellaan taas hieman ruisjauhoja ja sitten käännellään reunat sisäänpäin. 

Uuni kuumennetaan 250:een asteeseen ja avokukko sujahtaa sinne noin 15 minuutiksi, jonka jälkeen se otetaan hetkeksi ulos. Reunat voidaan tässä välissä voidella voilla ja uunin lämpötila lasketaan 175:een asteeseen. Avokukko palaa uuniin vielä noin tunniksi, jonka jälkeen se on valmis. 

Tosiaan, kuten jo tuli mainittua, niin ensimmäinen avokukko katosi parempiin suihin hyvin nopeasti ja toinenkaan satsi ei kestänyt sen pidempään. Eli tämä varmastikin maistuu myös vieraille.