pataruisleipä-1363.jpg

Tuo edellinen pataruisleipähän tuntui olevan melko suosittu. Mutta siitä tuli sellainen jatkoajatus Mikalle, että mitäs jos nyt testaisi ihan sitä täysin ruisjauhoille. Ja näinhän hän teki! Eli siis, saanen esitellä: täysrukiinen pataleipä!

Tämä tehdään melkein täysin samalla lailla kuin tuo edellinen pataruisleipä, mutta vehnäjauhot korvataan ruisjauhoilla ja siirapin määrä vähenee. Niin ja kohotusaika nousee. 

Vesi siis 42-asteiseksi ja sinne sekoitetaan hiiva. Siirappi, joka on vähentynyt nyt kahteen lusikalliseen, seuraa perässä. Suola ja ruisjauhot hyppäävät mukaan taikinaan ja se sekoitetaan valmiiksi. Taikina saa kohota nyt pidemmän aikaa, eli vähintään 12 tuntia. Kelmu tiiviisti kulhon päälle ja kulho johonkin lämpimään nurkkaan omaan rauhaansa. 

Kohotuksen jälkeen taikinan päälle ripotellaan hyvin jauhoja ja vähän pyöritellään. Nyt jatkokohotusta ei tehdäkään enää kulhossa, vaan se saa levätä pöydällä jauhopedillä. Ruisjouhoja siis hyvä määrä pöydälle ja taikina siihen päälle. Vedä kelmu taikinan päälle ja anna kohota tunti. 

Sillä aikaa pata laitetaan uuniin ja uuni päälle 250:een asteeseen. Pata saa lämmitä siellä uunin mukana. Kun taikina on valmis, niin pata otetaan uunista ja taikina nostetaan sinne. Pata saa olla siis ainakin 5 minuuttia uunissa vielä sen jälkeen, kun uuni on lämminnyt. Jauhoja ei tarvitse laittaa padan pohjalle, jos niitä on käyttänyt reippaasti tuossa aiemmassa vaiheessa. Käännä uuni nyt 225:een asteeseen ja nosta leipä sinne padassaan. Paista leipää kannen kanssa 30 minuuttia, jonka jälkeen paistoa jatketaan ilman kantta 1 tunti. 

Sittenhän tuo leipä taas kaadetaan pois padastaan. Jätä se jäähtymään omassa rauhassaan pyyhkeen alle. Ja näin. Nyt on siis tehty täysin oikea ruisleipä, jossa vehnäjauhot eivät tulee kuvaan ollenkaan mukaan. Toivottavasti tämä maistuu myös. :) Mikäs pataleipä tehdään seuraavaksi? Ei vaan, ehkä nämä saavat nyt riittää hetkeksi.