Itse tehty pasta on parasta, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tällä ohjeella valmistuu kauniin keltainen ja helposti käsiteltävä taikina.

pastataikina-3008.jpg

Hyvä pastataikina on kaiken A ja O, kun taikina on helposti työstettävää lopputulos onnistuu sitä varmemmin. Silloin harvoin, kun valmistan pastaa alusta alkaen, niin olen käyttänyt tätä hyväksi havaittua ohjetta.

Parhaiten taikinan valmistus onnistuu yleiskoneessa, mutta sen saa helposti valmistettua myös perinteisesti pöydällä sekoittaen ja vaivaten. Tärkeintä on, että taikinaa vaivataan kunnes se on kimmoisaa. Sormella taikinaa painattaessa kuopan pitäisi palautua takaisin. Sen jälkeen taikina kelmutetaan ja laitetaan jääkaappiin asettumaan puoleksi tunniksi.

Pastan työstämisessä kannattaa käyttää apuna jauhoja, niitä kannattaa heittää vähän joka väliin, silloin taikina ei tartu kiinni. Tämän reseptin mukaan tehtynä kannattaa taikina jakaa ensin kahteen osaan ja toinen pala jättää kelmun sisään odottamaan, jotta se ei kuivu. Palaa painellaa hieman ohuemmaksi ja sitten aloitetaan työstäminen asetuksella "0". Ensimmäisen rullauksen jälkeen taikina taitellaan kolmeen osaan ja laitetaan uudelleen pastakoneen lävitse. Tätä toistetaan muutamia kertoja ja sitten koneen asetusta aletaan suurentamaan pikkuhiljaa, kunnes pastalevy on kulkenut viimeisen kerran asetuksella "5-6". Jauhoja kannattaa lisätä pintaan aina hieman, jos tuntuu, että taikina on liian kosteaa.

Pastalevyjen ollessa sopivan ohutta leikataan ne noin 30 cm paloihin ja pyöräytetään leikkuuterien kautta haluttuun muotoon. Kannattaa ottaa kädellä vastaan, jotta pasta ei mene aivan ryttyyn. Pastat asetellaan leikkuulaudalle väljästi ja mieluiten suoraan tai väljälle rullalle. Sitten vain keitinvesi kiehumaan ja pastat sekaan. Tuore pastaa ei tarvitse keittää montaakaan minuuttia.

Oikeastaan piti vain tehdä kurpitsapastaa kaupan pastasta, mutta päätin sitten kuitenkin valmistaa kaiken ihan alusta alkaen. Seuraavaan postaukseen siis!

pastataikina-3013.jpg