piparit2-0693.jpg

Ei joulua ilman piparia, se on vissi se. Joten tänäänpä leivottiin tämän joulukauden ensimmäiset sellaiset. Mika jo pari joulua sitten kertoi äitinsä reseptistä, jolla tulee ihan parhaat piparit. Meilläkin äiti muistelee aina mummen reseptiä, jolla tuli myös ihan hirmuhyvät piparit, mutta sitä taikinaa ei tarvinnut keittää. Se resepti on vaan kadonnut jonnekin, eikä ole tietoakaan mistä sen löytäisi. Hei! Jos teistä joku tietää pipariohjeen, mitä ei tarvitse keittää, niin vinkatkaa! Sitä voisi kokeilla. 

Mutta nyt Mikan parhaisiin pipareihin, joissa taikinaa ei myöskään varsinaisesti keitetä. Lisää voi, siirappi, sokeri, vesi ja mausteet ja kuumenna ne. Maustepuolelta tähän tulee kanelia, inkivääriä, neilikkaa, suolaa ja pomeranssinkuorta. Kun kaikki on aivan sekaisin ja sokeri on sulanut, otetaan kattila pois levyltä ja lisätään ruokasooda, joka on sekoitettu puoleen desiin haaleaa vettä. Se siinä hauskasti vähän kuohahtaa, jonka jälkeen onkin aika lisätä vehnäjauhot. Sinne vaan kaikki ja sekoitetaan voimakkaasti, että ne sekoavat hyvin joukkoon. 

Piparitaikina on näillä puheilla sinänsä valmis. Nyt sen tarvitsee vain olla ainakin yön yli kylmässä maustumassa. Tämä taikina oli nyt kaksikin yötä odottelemassa ja maistuu todella hyvältä. Taikinanhan voi myös pakastaa, mikäli sitä ei käytä kaikkea kerralla. Tämä kuitenkin kuulostaa sangen oudoksuttavalta toiminnalta minusta. Kaikki vaan pipareiksi ja ylimääräiset taikina maistuvat tontulle jos toisellekin. Meikätonttu ainakin tykkää piparitaikinasta. 

Pipareita leivottaessa tarvitaan vehnäjauhoja ja hyvä kaulin. Sekä ihanan perinteisiä piparimuotteja. Ukko, akka, possu ja tuo öö... no tämä kukkamuotti tai mikä nyt onkaan. Ne on ne vanhat tutut. Meillä on nyt kyllä kotona maalla myös hirvimuotti. Sillä jos tekee pipareita, niin sarvet vaan kärvähtävät aika helposti. Mutta niin... kaulitse siis taikinasta joku muutaman millin paksuinen levy ja ota muotilla siitä pipareita leivinpaperille. Paista pipareita 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Tarkkaile kuitenkin pipareita koko ajan, etteivät ne pääse yllättäen palamaan.