Suunnittelin herkullisen pääsiäismenun, jossa käytin jokaisessa ruokalajissa luomumunia. Alkupalaksi rapsakat parsaleivät, joiden päällä vielä sisältä löysä uppomuna. Pääruuaksi "vanhan ajan" lihamurekkeet, joiden sisään on piilotettu kananmuna. Jälkiruuaksi vastustamatonta siideri-sabayonia raikkaalla mangolla.

luomumuna.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Siipikarjaliitto 

Pääsiäinen on jo ensi viikolla ja pian pitäisi lyödä lukkoon, mitä ruokia pääsiäispöydässä nähdään. Omassa menuehdotuksessani käytin jokaisessa reseptissä kananmunia tarkemmin ottaen luomukananmunia.

Siirryin muutamia vuosia sitten täysin luomumuniin, sillä mielestäni niiden maku ja käyttöominaisuudet ovat paremmat kuin tavallisten kananmunien. Leivonnaisista tulee aina kauniin värisiä, koska luomumunien keltuaisten väri on kauniin kirkkaan keltainen, sillä kanoille syötetään vain luomurehua. Lisäksi kanat saavat myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia.

Kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät kesäkaudella sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta.

Luomumunat on merkitty tuotantotapanumerolla 0, joka on ensimmäinen numero munan kyljessä olevassa tuottajakoodissa.

luomumuna-5018.jpg

Monipuolista ravintoa

  • Valkuainen sisältää hyvälaatuista proteiinia, B-ryhmän vitamiineja kuten riboflaviini ja kivennäisaineita.
  • Keltuainen sisältää myös hyvälaatuista proteiinia, mutta myös rasvaa ja kolesterolia. A, D, E ja K-vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja kuten B12, riboflaviini ja foolihappo. Kivennäisaineta kuten jodi, seleeni ja rauta.
  • Kananmuna sisältää runsaasti kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja
  • Hyvä koliinin lähde (koliinia tarvitaan sikiön hermoston kehittymiseen, aikuisella todennäköisesti auttaa muistin säilymisessä)
  • Keltuaisen väriaineessa on luteiinia, joka mm. ehkäisee kaihia ja silmänpohjan rappeutumista

luomumuna-5024.jpg

Parsaleipä uppomunalla

Herkullista parsaa rapeaksi paahdetulla leivällä. Sisältä löysä uppomuna viimeistelee leivän ja toimii samalla kastikkeena. Raasta päälle vielä parmesanjuustoa ja herkullinen alkupalaleipä on valmis.

Uppomunien valmistus on yllättävän yksikertaista, kunhan siinä oppii muutaman pienin niksin. Tärkeintä on, ettei vesi kiehu voimakkaasti vaan lempeästi poreillen. Sitten tehdään kauhalla voimakas pyörre kattilaan ja annetaan hieman tasaantua. Valmiiksi kulhoon rikottu kananmuna kaadetaan veteen mahdollisimman läheltä veden pintaa, jotta se pysyy nätisti kasassa. 3-4 minuutin kuluttua uppomuna on valmis nostettavaksi reikäkauhalla leikkuulaudalle, ylimääräiset valkuaisnauhat voi siistiä veitsellä, mikäli haluaa kauniin tasaisen lopputuloksen. 

luomumuna-5021.jpg

Munilla täytetyt lihamurekkeet

Vanhanajan lihamurekkeen sisällä on kananmunia. Tee murekkeista valmiita annoksia ja kääri pintaan pekonia. Mureke maistuu parhaalta valkokastikkeen kanssa, jossa mausteena tuoreita yrttejä.

Tämä versio on kuin vanhanajan lihamureke, sillä sen sisällä on kokonainen kananmuna. Pienien lihamurekkeiden etuna on se, että kypsymisaika on melko lyhyt, jolloin kananmuna ei pääse kypsymään liikaa. Nämä mehukkaat pikkumurekkeet olivat menestys ja ne katosivatkin hetkessä pöydästä.

luomumuna-5030.jpg

Siideri-sabayon mangolla

Sabayonin valmistus onnistuu myös siideristä. Se maistuu taivaalliselle sitruunassa marinoidun mangon kanssa. Koristele tarjoiluastioiden reunat sulatetulla suklaalla ja viimeistele annokset suklaamunilla.

Sabayonin valmistus on myös kaikessa yksinkertaisuudessaan helppoa, sillä siihen tarvitaan vain vesihaude ja kolme raaka-ainetta. Hankalin vaihe on ehkä arvioida vaahdon kypsyyttä, sillä liikaa sitä kypsentämällä se juoksettuu helposti. Tarkkana kannattaa olla myös siinä, ettei metallikulhon pohja kosketa kattilassa poreilevan veden pintaa, silloin sabayon voi kuumentua liian nopeasti.