luumuhillo-0330.jpg

Mikan mummulla on ollut jo pitkään luottoresepti, jolla saa aivan mahtavaa luumuhilloa aikaiseksi. Tämä resepti päätyi nyt myös Mikalle ja päästiin tekemään sitä myös blogiin. Tästä siis löytyy perinnettä, makua ja makeutta. Kaikki hyvän hillon oleelliset kulmakivet. Ja ripaus rommia on piste i:n päälle. Niin, tähän siis tulee myös rommia. Rommi ei ole juomana todellakaan niitä omia lemppareita, mutta makuna tässä hillossa se toimii todella hyvin.

Ensimmäiseksi pitää päättää haluatko luumut hilloon kuorittuina vai kuorineen. Mika antoi luumujen mennä ihan kuorineen, mutta mikäli niistä haluaa kuoret pois, siihen on helppo niksi. Kaada luumujen päälle kiehuvaa vettä ja kuoret lähtevät melkein itsestään irti. Ei tarvita kovinkaan paljoa vaivaa sen jälkeen, että ne saa täysin kuorittua. Luumuista poistetaan kivet ja niistä (siis luumuista... ei kivistä) tehdään reilun kokoisia palasia. Mika pisti luumut neljään osaan.

Luumujen käsittelyn jälkeen päästään eteenpäin hillon kanssa. Kattilaan laitetaan pikkaisen nestettä, luumunpalaset sekä aimo annos sokeria. Näitä keitetään lempeästi noin 20 minuuttia. Luumut saisivat hieman hajota, mutta samalla niihin saa jäädä vielä vähän rakennettakin. Keittämisen aikana kannattaa välillä lusikoida pinnalle muodostuvaa vaahtoa pois kattilasta. Keittelyn lopussa kattilaan kaadetaan mukaan vielä rommia ja annetaan kiehua vielä vähän aikaa. Alkoholi katoaa, mutta maku jää. 

Valmis hillo purkitetaan kuumana. Hillopurkit on hyvä pesaista etukäteen ja eipä siitä haittaa ole, jos nekin ovat lämpimiä. Hilloa kannattaa jättää jääkaappiin herkuttelihetkiä varten, mutta jos sitä tekee enemmän, niin loput voi pakastaa. Hillon pitää tietysti olla jäähtynyttä ennen. Näin sitä voi kaivaa pakastimen uumenista pimeinä talvi-iltoina ja viettää oikein maukasta herkkuhetkeä.