Itse tehty kotiviili maistuu täyteläiseltä ja sopivasti happamalta. Parasta on samettinen kerros viilin pinnalla. 

viili-2592.jpg

Viilin valmistus on helppoa, sillä tarvitset vain maitoa ja valmista viiliä simeneksi. Paras viili syntyy homogenoimattomasta luomumaidosta, jossa rasvaa ei ole pilkottu. Rasva nousee samettiseksi kerrokseksi viilin pintaan ja juuri se on se juttu, miksi viiliä kannattaa valmistaa itse.

Miellän omatekoisen viilin enimmäkseen kesäruuaksi, koska mummoni valmisti sitä vain kuumimpaan vuodenaikaan. Ennen vanhaan se olikin tapa säilöä maitoa, sillä maito hapantui helposti ilman hyvää kylmäsäilytystä. Viiliä voi kuitenkin valmistaa vuodenajasta riippumatta, sillä enää ei tarvitse miettiä maidon säilymistä.

Käytännössä maito ja viilinsiemen sekoitetaan keskenään. Seos kaadetaan kuppeihin ja annetaan tekeytyä yön yli, minkä jälkeen kupit siirretään jääkaappiin odottamaan syöjiänsä.

Katso tarkemmat ohjeet viilin valmistukseen palstaltani viimeisimmästä Maku-lehdestä (6/2016), lisään reseptin myöhemmin myös tänne.