karjalanpiirakka-0255.jpg

Yksi omista kaikkien aikojen suosikeista ovat aina olleet mummen karjalanpiirakat. Yleisestikin karjalanpiirakat maistuvat aina, enkä usko olevani ainoa tämän asian kanssa. Aikaa niiden tekemisessä menee, mutta lopputulos on täysin sen arvoista. Piirakoita tehdessä paras oikeastaan on, jos täytteeksi menevän riisipuuron valmistaa jo edellisenä päivänä. Näitä herkkuja tuli tässä äskettäin taas tehtyä, kun karjalanpiirakat ilmestyivät myös Maku-lehden puolella ilmestyvälle Perinneruokaa-palstalle. Nyt päästään nauttimaan niistä bloginkin puolella. 

Puuroa täynnä on saavit ja kiulut

Ehkä vähän jouluinen väliotsikko, mutta silti... Eli ei muuta kuin riisit kiehumaan. Kaada kattilaan 2 dl vettä ja sen alkaessa kiehua, lisää 2 dl puuroriisiä. Sekoita riisiä tasaisesti, ettei se pala pohjaan. Kun vesi on imeytynyt riiseihin, lorauta sekaan 1 litra maitoa. Kiehauta seos jatkuvasti hämmentäen, kunnes se kiehuu kunnolla, jonka jälkeen levyä tulee säätää pienemmälle. Näin seos hautuu hyvin. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin, ettei puuro edelleenkään tartu pohjaan. Kun puuro on valmista, anna sen jäähtyä.

Pyöräytetään piirakat

Sitten piirakoiden pariin. Sekoita 2 dl kylmää vettä, 4,5 dl ruisjauhoja ja 0,5 dl vehnäjauhoja keskenään. Lisää 1 tl suolaa. Kun taikina on kivasti sekaisin, voit lisätä vielä 25 g sulatettua voita, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Jälleen kerran saa käyttää kevyttä väkivaltaa taikinan kanssa.

Taikinan ollessa tarpeeksi sitkeää voitkin sirotella ruisjauhoja alustalle ja alkaa pyöritellä siitä tankoa. Sen jälkeen vaan tanko keskeltä poikki, sen puolikas keskeltä poikki ja niin edelleen. Toista kunnes sinulla on reilu kaksikymmentä pikkupalasta. Pyörittele palaset pikkupalloiksi ja litistä. Pian sinulla on monta pikkuruista "ameebaa" pöydälläsi (virallinen termi taitaa olla kakkara). Ota pala kelmua, jonka alle voit laittaa nämä kakkarat, etteivät ne kuivahda liikaa.

karjalanpiirakka-0237.jpg

 

karjalanpiirakka-0239.jpg

Nyt päästäänkin sitten piirakkapuikulan kanssa leikkimään. Kaulitse jokainen piirakkakakkara hyvin ohueksi ja melko laajaksi kuoreksi. Tämä operaatio vaatii vielä hyvän määrän jauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan tai piirakkapuikulaan. Nämä kuoret jälleen vaan kelmun alle suojaan, sillä ne kuivuvat varmasti hyvin helposti, niin ohuita kun ovat. Noin äkkiseltään noista tulevat mieleen meksikolaiset tacot.

karjalanpiirakka-0242.jpg

Sitten onkin aika ottaa jäähtynyt riisipuuro esiin. Levitä riisipuuroa taikinakuoreen ruokalusikallinen ja rypytä kuori molemmin puolin tasaisesti. Valmiit piirakat laitetaan puhtaalle uunipellille, jolle on ripoteltu vähän ruisjauhoja tarttumisen estämiseksi. Leivinpaperia ei auta käyttää, sillä se ei pahemmin välitä niin korkeista lämpötiloista, mitä karjalanpiirakoiden paistaminen vaatii. Lämmitä uuni 275 asteeseen ja paista piirakoita noin 12 minuuttia. Sivele uunista tulleet piirakat välittömästi molemmilta puolilta voi-maitoseoksella. Maidon voi vaihtaa veteenkin, mutta parempi maku tulee maidolla. 

Munavoi kruunaa kaiken

Nyt kun karjalanpiirakat ovat valmiina, kaipaavat ne lisukkeekseen enää munavoita. Keitä siis muutama muna kypsäksi, anna niiden jäähtyä ja murskaa haarukalla, sekoittaen samalla sekaan huoneenlämpöistä voita. Ripaus suolaa riittää tuomaan munavoin maun hyvin esille. Voin voi toki sekoittaa muniin niiden ollessa vielä lämpimiäkin. Munavoi kruunaa karjalanpiirakat täydellisesti, joten ei muuta kuin nauttimaan.