Paras kurpitsapikkelssi syntyy mummon luottoreseptillä. Se on vastustamaton lisäke miltei kaikille ruuille, mutta erityisesti perunoiden ja erilaisten lihakastikkeiden lisäkkeenä. 

kurpitsapikkelssi-2842.jpg

Jokasyksyinen perinne mummolassani on kurpitsapikkelssin valmistus, mitä jaetaan sitten koko suvulle purkillinen. Vaari hoitaa kurpitsan kasvattamisen heti keväästä alkaen toiveissa mahdollisimman runsas sato. Tänä vuonna taisi käydä aikasempia vuosia huonommin, ettei maalle kasvanut kuin yksi kurpitsa, mutta se on niin suuri, etteikö siitä riittäisi kaikille purkillista tätä herkkua.

Suurin työ tämän kurpitsapikkelssin valmistuksessa on kurpitsan kuoriminen ja palojen raastaminen, mutta kun kaikki kasvikset on pilkottu, niin pilkkelssi valmistuu lähes itsestään. Pikkelssin liemi on yksikertaista valmistaa, sillä kaikki ainekset vain mitataan kattilaan ja keitettään hieman, jotta sokeri sulaa joukkoon. Sokeria tässä reseptissä onkin reilusti, mutta sitä ei kannata pelästyä, se on merkitty oikein ohjeeseen. Blogin arkistoista löytyy myös vähemmän sokeria sisältävä ja rosepippurilta maistuva kurpitsapikkelssi, mutta henkilökohtaisesti suosittelen tätä mummon reseptillä valmistettua, sillä se on yksikertaisesti parasta.

Tämä kurpitsapikkelssi on loistava arkiruuan lisäke, se sopii erityisesti perunoiden ja lihakastikkeiden lisäkkeeksi. Kokeile vaikkapa herkullisen vanhanajan jauhelihakastikkeen seuraksi.

kurpitsapikkelssi-2847.jpg