horsmakeitto-0481.jpg

Mikä sen mukavampaa, kuin kerätä luonnosta itse raaka-aineet ruuanlaittoon. Pieni iltalenkki metsään muovipussin ja saksien kanssa maitohorsmia poimimaan. Niitä kasvaa miltei kaikkialla, mutta kannattaa tässäkin tapauksessa muistaa, ettei niitä kannata ihan mistä vain poimia. Ainakin täällä etelässä alkaa olla pian viimeiset hetket poimia maitohorsmanversoja ennen kuin ne pääsevät kasvamaan liikaa. Silloin ne muuttuvat koviksi ja puumaisiksi. 

horsmakeitto-0468.jpg

Tähän reseptiin tarvitset noin 150g maitohorsmanversoja, mikä on pari kunnon nyrkillistä. Versot kannattaa huuhtoa hyvin kylmällä vedellä ja laittaa voipaperin sisälle kääreeseen jääkaapiin ellei niitä ole käyttämässä välittömästi. Edellisenä päivänä poimitut versot ovat jo vähän nuupahtaneet, mutta sehän ei tietenkään makuun vaikuta.

Ensin pannulla kuullotetaan hienonnettu sipuli ja valkosipuli voissa, jonka jälkeen lisätään jauhot. Seuraavaksi lisätään kasvisliemi.  Kun liemi kiehuu, voidaan sekaan laittaa pilkotut maitohorsmanversot. Keitos saa kiehua noin 3-5 min. Mitä enemmän keittää sitä enemmän vihreys katoaa keitosta. Horsmien ollessa kypsiä, lisätään joukkoon kerma ja annetaan kiehahtaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderillä. Blenderillä pääsee hienompirakenteiseen keittoon. Voit jättää myös soseutuksen kokonaan pois. Keitto maustetaan lopuksi suolalla ja mustapippurilla. 

Tämä samettisen pehmeä keitto sopii hyvin alkupalaksi tai ihan sellaisenaan lounaalle hyvän leivän kanssa.