risotto-0120b.jpg

Kunnon risotto on todella hyvää ja siitä nauttii ihan suunnattomasti. Sitten taas jos siinä menee jotain pieleen, niin moni asia ei olekaan yhtä suuri pettymys, kuin huonohko risotto. Tässä tuli mieleen samantien Torinossa nautittu "risotto", joka maistui kyllä enemmänkin juustovelliltä. Ei ollut hyvä kokemus. Joten risoton tekemisessä on tietysti aina oma jännitysmomenttinsa. Mutta onnistunut lopputulos on täysin yrittämisen väärti. 

Tämänkertainen risotto on vielä hyvin ajankohtainen, sillä suppilovahveroita voi vielä metsistä löytää. Tai ainahan voi käyttää kaupan tuoreita herkkusieniä, jos suppilovahveroita ei enää löydy. Sienet puhdistetaan ja hienonnetaan. Ja samalla pistetään muuten kasvisliemi tulille lämpiämään kattilaan. Sienten kanssa jatketaan niin, että hienonnetut sienet nakataan pannulle ja niitä paistetaan, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Kun näin on käynyt, lisätään pannulle voita ja hienonnetut sipulit. Niitä kuullotetaan muutama minuutti, jonka jälkeen pannulle lisätään riisiä. Sitten käännellään pannun sisältöä, kunnes riisit ovat läpikuultavia. 

Ja sitten valkoviiniä. Niin, siis ruokaankin tietysti tarvitsisi jättää sitä vähän, ettei nautiskele itse kaikkea. Viini kaadetaan pannulla ja sen annetaan imeityä riisiin täysin. Seuraavaksi aletaan lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja kokoajan sekoittaen. Näin rakenne alkaa muodostua pikkuhiljaa hyväksi. Risoton pitäisi kiehua "lempeästi", joten lämpötilaa kannattaa myös tarkkailla kokoajan. Ja sitä kasvislientä tosiaan lisätään koko ajan, kun edelliset ovat imeityneet. Maistele riisiä ja kun se on sopivaa rakenteeltaan, eli pehmeää ja silti napakkaa, niin valmista alkaa olla. Lisää vielä suolaa, mikäli tarvetta on. 

Pannu nostetaan levyltä ja joukkoon lisätään vähän voita ja parmesania. Lopuksi risotto koristellaan persiljalla ja parmesaaniraasteella ja sen jälkeen saa syödä ja nauttia niin paljon kuin vaan voi. Ja tosiaan risoton kuuluu olla sopivan liemevää. Se Torinon velli meni jo yli, mutta niin... tietty liemevyys risotosta on löydyttävä. Risotto myös nautitaan heti, eli se ei ruokavieraita odottele vaan ruokavieraat saavat luvan odottaa risottoa. :)