luumu-0151.jpg

Tässä vähän aikaa sitten tuli mahdollisuus osallistua Sunsweetin reseptihaasteeseen ja siihenhän sitten lähdettiin. Tarkoitus siis oli kehitellä ruokia, jossa luumu olisi tietystikin osana. Kokki mietiskeli muutamaakin erilaista vaihtoehtoa ja mahdollisesti kokonaista luumumenua. Kuitenkin lopulta ideat selkeytyivät ja lopputuloksena oli luumuinen BBQ-kastike ja toisena asiana luumuvinegrette.

luumu-0155.jpg

Lähdetäänpä ensiksi luumuisen BBQ-kastikkeen kanssa liikkeelle. Aluksi tarvitaan kaksi hienonnettua sipulia, jotka kuullotetaan puolessa desissä öljyä. Samaan syssyyn mukaan heitetään yksi chili ja valkosipuli hienonnettuna. Kaksi yksikyntistä valkosipulia olisi sopiva määrä. Noin kuusi normaalia kynttä jos niitä käyttää. Lisätään 70 g (yksi purkillinen) tomaattipyreetä kattilaan. 200 g Sunsweeting Californian D’Noir Prunes -luumuja sopii myös joukkoon hyvin. Luumut korvaavat tässä tapauksessa kokonaan sokerin määrän. 

Nestepuolelta lisätään desillinen punaviinietikkaa ja 5 dl colajuomaa. Sen jälkeen annetaan kastikkeen kuplia ja pulputa. Kun luumut ovat pehmenneet täysin otetaan esiin sauvasekoitin ja sörssätään kaikki yhteen. Seuraavaksi lisätään suolaa 4 tl, mustapippuria 1tl ja worchestershirekastiketta 0,5dl. Ja jos kastike mielestäsi kaipaa vielä jotain muita mausteita, niin niitä voi lisätä kukin oman makunsa mukaan. Näin luumu-BBQ-kastike alkaakin olla valmista. Sitten pitää vain olla jotain minkä kanssa sitä käyttää. Kanansiivet soveltuvat tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Niitä kun marinoi ensin tällä BBQ-kastikkeella ja sitten paistaa uunissa, niin hyväähän siitä tulee. Ja paistamisen jälkeen niitä voi vielä dipata tähän kastikkeeseen. Maukasta.

 

luumu-0153.jpg

Toinen luumuresepti on sekin kastike, mutta pikemminkin salaatille sopiva, nimittäin luumuvinegrette. Sitä varten tarvitaan 1dl vettä, 1dl oliiviöljyä, 1dl punaviinietikkaa, 1dl luumuja (= noin 10 luumua). Kaikkein paras on, jos luumut laittaa maustumaan punaviinietikkaan edellisenä iltana, mutta välttämätöntä se ei ole. Kaikki ainekset laitetaan keskenään tehosekoittimeen se soseutetaan hyvin tasaiseksi massaksi. Kastikkeesta tulee melko paksu. Mausteeksi laitetaan 3tl sokeria, 0,5tl suolaa, 0,5tl pippuria ja 0,5tl lakritsijuurijauhetta.

Luumuvinegrette sopii erinomaisesti rucolasalaatin ja vuohenjuuston kanssa. Ja jännittävänä huomiona tässä prosessissa tuli se, että en enää suhtautunutkaan yhtä nihkeästi vuohenjuustoon. Kukapa olisi arvannut, että siihen tarvittiin vain luumuvinegretteä. 

---

Luumut saatu Sunsweetiltä reseptikilpailua varten