lindstrominpihvit5.jpg

Onpas nyt muuten taas sellainen ruoka, mikä itsellä ainakin yhdistyy kouluruokailuun. Ei tosin yhtä vahvasti, mitä tuo tilliliha esimerkiksi, mutta uskallan väittää, että jokainen on koulussa viimeistään Lindströminpihveihin tutustunut. Onko niihin sitten mahdollisesti tullut jonkinlainen trauma? Ei kai sekään mahdotonta ole, mutta Lindströmin pihvit ovat aina olleet mielestäni ihan syötäviä eikä niitä ole tarvinnut kouluruokalassakaan karsastaa. Ja nyt tietysti, kun niitä tekee kotona, niin makukin on aivan eri luokkaa.

lindstrominpihvit1.JPG

Punajuuria on ihan kiitettävästi saatavilla tähän aikaan vuodessa, joten miksei niitä sitten myös käyttäisi aktiivisesti. Tähän niitä ei nyt hirveän paljoa uppoa, mutta eiköhän sitä muutama muukin punajuuritekele saada aikaiseksi tässä. Nyt kuitenkin pihvien tekoon. Homma aloitetaan keittämällä kaksi keskikokoista perunaa ja yksi punajuuri suolatussa vedessä. Jos jonkinlaisia grammamääriä haluaa, niin perunaa tarvitaan noin 150 grammaa ja punajuurta samanverran. Perunat ja punajuuren voi hyvin keittää samassa kattilassa, mutta perunat vaan kypsyvät nopeammin. Punajuuren voi tietysti pilkkoa vaikka neljään osaan, mutta kokonaisena sen maku pysyy myös parhaiten kasassa.

 

Perunat voi jo napata pois kattilasta niiden kypsyttyä ja samoin tehdään punajuurelle, kun se on kypsä. Sitten kumpaisenkin annetaan jäähtyä kunnolla. Tässä välissä voikin sitten kuoria yhden hyvänkokoisen punasipulin. Se hienonnetaan pieneksi silpuksi. Tai jos haluaa hifistellä, kuten kokkikin halusi, niin sipulista leikataan pieniä kuutioita "brunoise"-tyyliin, jossa kuutioiden ulottuvuudet ovat kolmea milliä tai sen alle. Tämä siis jos haluaa hifistellä. Hienonnettu punasipuli freesataan paistinpannulla voin kera ja senkin annetaan jäähtyä.

lindstrominpihvit2.JPG

Jäähtyneet perunat, punajuuret ja punasipuli (onpas nyt kovin p-kirjaimella alkavia ainesosia kaikki tähän mennessä) sekoitetaan noin 400:n jauhelihagramman sekaan. Mukaan hienonnetaan vielä pari ruokalusikallista kapriksia. Kananmuniakin sekoitellaan joukkoon kaksi kappaletta ja seos maustetaan puolellatoista teelusikallisella suolaa sekä valkopippuria. Sitä valkopippuria ei siis tule kahta teelusikallista. Voisi olla aika hurjat pihvit.

lindstrominpihvit4.JPG

Paistinpannulla voi nopeasti paistaa testipalan ja jos seos tarvitsee lisää mausteita niin tässä vaiheessa niitä vielä on helppo lisätä. Pyörittele taikinasta tuollainen suunnilleen tusinan verran pihvejä. Ne paistetaan pannulla tai uunissa kypsiksi. Sitten vaan ruokailemaan. Lindströmin pihvien kanssa klassinen yhdistelmä on sinappinen kermakastike. Peruna jonkinlaisessa muodossa sopii hyvin lisukkeeksi.